Budi dio naše mreže

Pogledajte kako su proslavljeni obredi Velikog petka u Zagrebu, Varaždinu i Gospiću.

/ mdj

Zagrebačka nadbiskupija

Na Veliki petak zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je Službu Muke Gospodnje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u zajednišvu s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog, prebendarima Prvostolne crkve zagrebačke, generalnim vikarom i moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislavom Subotičancem, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željkom Faltakom i odgojiteljem vlč. Josip Đurinom, ravnateljem Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. Ivanom Lukićem, umirovljenim svećenikom vlč. Gojislavom Kovačićem, asistentom na KBF-u vlč. Markom Vukovićem te nadbiskupskim tajnikom vlč. Andrijom Miličevićem.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Šaško u homiliji je naglasio kako “je zanimljivo da se u samo dva evanđeoska poglavlja koja smo čuli (Iv 18. i 19.) nalazi čak dvadeset pitanja (točnije, dvadeset i jedno, jer je jedno, ono prvo, ponovljeno). Pitanja su raspoređena u pet razgovora: najprije u Getsemanskome vrtu (Isus i poslani da ga uhite te obraćanje Petru), zatim u dvorištu Velikoga svećenika (Petar i ljudi koji ga povezuju s Isusom), dok je treći u domu Velikoga svećenika Kajfe (Isus, Veliki svećenik i sluge), a četvrti i peti u dvoru rimskoga Upravitelja, najprije između Pilata, svećeničkih glavara i mnoštva, a zatim između Pilata i Isusa. U tim razgovorima i pitanjima sažeta je povijest svijeta i otajstvo našega spasenja.”

Varaždinska biskupija

Na Veliki petak, 29. ožujka, liturgiju Muke Gospodnje u varaždinskoj katedrali predvodio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s varaždinskim biskupom Božom Radošem i svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova.

Mons. Mrzljak u homiliji je istaknuo kako je Ivan učenik koji neprestano prati Isusa – od uhićenja do polaganja u grob. „On je onaj koji prati sva ta događanja, ali ima na brizi i Isusovu majku Mariju. Ta briga se pokazala pod Isusovim križem“, kazao je biskup te naveo nekoliko likova iz evanđelja te ih kratko prokomentirao. Jedan od njih je Pilat, u kojem biskup Mrzljak vidi mirotvorce, državnike današnjega vremena koji bi željeli mir u svijetu, zaustaviti ratove… „ali onda dolaze neki drugi interesi, a oni onda više nemaju snage i volje i prepuštaju da sve ide kako ide.“

Gospićko – senjska biskupija

Foto: Gospićko – senjska biskupija

“Ovu priliku koja je povezana s ispunjenjem Božjega plana vrlo dobro iskoristili su židovski vjerske vođe. Isus je prošao ovim svijetom čineći dobro, ali nije bio u skladu s propisima vjerski vođa i zakonoznanaca koji vežu i ljudima na pleća tovare teška, nesnosna bremena, a sami ni da bi ih prstom maknuli. Tu se krije opasnost za nas svećenike, ali i za narod Božji, za svakoga onoga koji smatra da može privoditi nekoga k vjeri, da vodeći one koji još traže Boga ne uništimo s onim takozvanim propisima koje smo sami izmislili i s kojima ćemo pojedinca udaljiti od Boga, umjesto da ga privedemo spasenju. Čuvajmo se te zaraze da se smatramo boljima i jedinima pozvanima privoditi Bogu, a sami smo obijeljeni grobovi: Izvana izgledaju lijepi, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakojake nečistoće (Mt 23)”, poručio je u homiliji preč. Grgurić.

Foto: Gospićko – senjska biskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja