Budi dio naše mreže

Katolička evangelizacijska skupina 'Duhovni kutak' obogatila je hrvatsku vjerničku javnost ovoga tjedna s čak dva noviteta. Ta evangelizacijska katolička zajednica mladih predstavila je Zagrepčanima u petak navečer svoj četvrti CD "Slavim Rane i Krv Jaganjca Božjega" i knjigu 'Autobiografija Marcel Van' u svetoduškoj župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u kojoj se okupilo oko dvije stotine uglavnom mladih ljudi. Nakon svete mise knjigu o nevjerojatnom mladiću sluzi Božjemu, te novi nosač zvuka, predstavili su pjesnik Luka Tripalo, psihoterapeutkinja Martina Šimunić, voditelj 'Duhovnoga kutka' Stjepan Arnuš i njihov duhovnik vlč. Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije.

/ Ante Novak

Odmah na početku treba reći da je predstavljanje novog CD-a “Slavim Rane i Krv Jaganjca Božjega” bilo na način kako to samo zna i umije Katolička evangelizacijska skupina ‘Duhovni kutak’, pa je taj, u biti, molitveni dio večeri – klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom – predvodio meditacijama, nagovorom i molitvom njihov domaćin fra Stjepan Brčina te voditelj skupine Stjepan Arnuš.


Na CD-u je devet pjesama i one su redom: 1) “Hrapavi Križ”, 2) “Himan Božje ljubavi”, 3) “Pred Prijestoljem”, 4) “Janje nevino”, 5) “Vodopad”, 6) “Slavim Rane i Krv Jaganjca Božjeg”, 7) “Jednostavna pjesma”, 8) “Moje ruke”, te zadnja 9) “Bog Ješurunov”.
‘Autobiografija Marcel Van’, prva knjiga u izdanju KES-a Duhovni kutak’ govori o mladiću mučeniku iz Vijetnama koji je za života, kroz privatne objave, imao nevjerojatnu milost razgovarati s Isusom, sv. Malom Terezijom – svojom osobnom naučiteljicom – te Blaženom Djevicom Marijom i drugim svecima, među njima i s utemeljiteljem njegovih redemptorista sv. Alfonzom Marija de Liguori.

Predstavljanje je otvorio domaćin fra Stjepan Brčina pozdravljajući okupljene – a prvi put ‘Duhovni kutak’ kao goste na Svetome Duhu – naglasivši: “Uvijek sam sretan kada mladi žele doći na klanjanje, jer želimo vam dati Isusa Krista.”
Uputivši uvodno molitvu Malom bratu Marcelu Vanu, Stjepan Arnuš je posvijestio da je sadržaj knjige o sluzi Božjemu nešto još neviđeno kod nas; čudesno i nevjerojatno svjedočanstvo zlostavljanog djeteta koji je, unatoč nebrojenim preprekama ljudske zloće, sačuvao ljubav i odnos s euharistijskim Kristom.


“Od svoje 11. godine do smrti u tridesetoj mogao je razgovarati s Isusom i Blaženom Djevicom Marijom”, naglasio je, a don Marinko Miličević objasnio da su ga redemptoristi primili s 16 godina, no tretirali su ga kao da ima samo 12 zbog niskog rasta, nezrelosti fizičke i naizgled mentalne, a što je prouzročio njegov vrlo intenzivan nutarnji kontemplativni život.


Proces beatifikacije započeo je jedan biskup koji je proveo 12 godina u zatvoru, potaknut spoznajom da postoji dječak koji je, zbog Isusa, prošao veću muku od njega.

“Isus mu je bio najbliži u njegovim patnjama i zato se mogao suobličiti s Kristom”, rekao je duhovnik “Duhovnoga kutka’, dodajući da je dječak već sa sedam godina primio svetu pričest, toliko je bio vjernički zreo, a njegova goruća molitva je bila da čitav svijet primi vjeru u Isusa Krista.


Don Marinko je citirao i Marcelove riječi: “Ima li išta ljepše na svijetu, nego umrijeti istrošen od ljubavi prema Bogu!”

O ovom apostolu djece, apostolu Božje ljubavi i zaštitniku mladih svjedočanstvom je okupljene iznenadio mladi Luka Tripalo. Kako je priznao, dok se pripremao za ovo predstavljanje, dogodio mu se osobni susret s Marcelom.

“Za vrijeme čitanja knjige, a prolazeći neke krize – među njima i naglo preseljenje zbog posljedica potresa u Zagrebu – preostala mi je samo jednostavna molitva Bogu, ali na način kako je to činio Marcel.”


On je Bogu govorio baš sve što mu se kroz dan događalo – i velike i male stvari, do naizgled nebitnih sitnica. Isus mu se u objavi požalio da je On u biti željan takvog načina razgovora s čovjekom, no s bližnjima mi to dijelimo dok s Onim koji nam je Najbliži – nažalost – ne.

Četvrta predstavljačica knjige bila je Zagrepčanka s bibinjskom adresom Martina Šimunić, članica ‘Duhovoga kutka’, suradnica Zadarske nadbiskupije i supruga lektora knjige ‘Autobiografija – Marcel Van’.
Suprug ju je zaintrigirao jer je svako malo u radu na knjizi oduševljeno zastajao govoreći: “Ovo je čudo! Ovo je čudo!”
Uz to, Šimunić se pita: “Koja mama može dati dijete sa 7 godina da ide učiti za svećenika, a Marcelova je to učinila?”
I ona, kao psihoterapeutkinja, jako dobro zna što to znači biti zlostavljano dijete, a sluga Božji je to bio, no u isto vrijeme naivno i znatiželjno dijete.


Inače, što se tiče CD-a, čije je predstavljanje bilo u drugome dijelu pred Presvetim, napomenimo kako je KES ‘Duhovni kutak’ prvi video spot od devet novoobjavljenih pjesama za “Vodopad” objavio još na Nedjelju Krštenja Gospodinova.
Planirali su, naime, ovaj svoj četvrti nosač zvuka objaviti krajem siječnja 2020. godine, no kao i s knjigom o sluzi Božjemu Marcelu Vanu, sve je bilo na prisilnoj pauzi nekoliko mjeseci zbog korona-krize koja, na žalost, i dalje traje.
Video su snimili u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati na način kao i što sve drugo uostalom rade; u nenametljivom molitvenom ambijentu čime su zapravo protkane njihove pjesme na sva četiri nosača zvuka.


Vokali su Barbara Bradvica, Stjepan Bradvica, Ante Dujić, Mia Majić, Andrija Marić, Antonija Mraović i Domagoj Penava. Na usnoj harmonici Luka Tripalo,  gitari i cajonu Andrija Marić, na violi Marko Otmačić te otprije godinu dana s njima je i jedno gitarsko pojačanje Bojan Kocijan.
Do sada su ukupno objavili 54 pjesme, a naslovi prethodnih CD-ova su: ‘Tebi koji me zoveš’, ‘Ući ću u tvoj hram’ i ‘Otvoreno nebo’.
Novi nosač zvuka – dodajmo još – ima i jednu vrlo originalnu sitnicu. Onima koji ga budu nabavili nude na jednoj od stranica u sklopu CD-a popis, nama Hrvatima, nekih manje poznatih svetica, blaženica i službenica Božjih kao dodatni poticaj za bolje ih upoznati i – zašto ne – započeti se utjecati njima.
To su: sv. Gemma Galgani, bl. Elena Aiello, Malena Nellie od Sv. Boga, bl. Aleksandrina de Costa, sl. Božja Magdalena Gornik, sl. Božja Louise Lateau, sl. Božja Josefa Menendez, sl. Božja Martha Robben, sl. Božja Gabrielle Bossis i bl. Dina Belanger.


Inače, prvu službenu autobiografiju na hrvatskom jeziku malog brata Marcela – kako se sam volio nazivati „od Djeteta Isusa” – nakladnici su objavili zajedno s Udrugom ‘Les Amis de Van’ (‘Vanovi prijatelji’). Ova udruga iz Francuske zadužena je za njegov kanonski proces i za sva izdanja o sluzi Božjemu. Knjigu je prevela Ivana Krencer.

Knjiga je, zaključimo, vrlo bolno svjedočanstvo o dječaku koji je jako patio, od najranijeg djetinjstva, na putu prema svećeničkoj službi, koju u konačnici nije ostvario. Savjetom ga je – nevjerojatno zvuči ali istinito – dugi period kroz privatne objave pratila sv. Mala Terezija od Dijeteta Isusa te sam Isus, i to na vrlo zanimljiv način, prilagođavajući se dječakovoj dobi.

Punim imenom Marcel Nguyễn Tân Văn rođen je 15. ožujka 1928. godine, a umro je 10. srpnja 1956. u dobi od 28 godina kao brat redovnik u zatvoreničkom logoru komunističkog Sjevernog Vijetnama. Bio je osuđen na 15 godina te kazne.


Završni smrtni udarac primio je jer je u logor pokušao prokrijumčariti posvećene hostije za svoje vjernike zatvorenike.
Dodajmo i nešto općenito o KES-u ‘Duhovnik kutak’: Kod Malih Isusovih sestara Charlesa de Foucaulda, svojih duhovnih majki, imaju molitvene susrete samo za zajednicu, a za širi krug ljudi nastupaju po potrebama i gdje ih se pozove.
Neko vrijeme imali su otvorene susrete na zagrebačkoj Savici, zatim kod karmelićana u Remetama, a vjerujemo da je ova večer bila najava neke nove dobre suradnje u središtu glavnoga grada s franjevcima konventualcima.
Katolička evangelizacijska skupina ‘Duhovni kutak’ započela je s djelovanjem kao srednjoškolska neformalna skupina pri zagrebačkoj XI. Gimnaziji krajem 2014. godine.

Uoči dviju promocija objavili su na svome YouTube kanalu i drugu pjesmu s novog CD-a koja je u nastavku:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja