Budi dio naše mreže

Nalazimo se u Godini sv. Josipa koju je proglasio papa Franjo 8. prosinca 2020. godine Apostolskim pismom „Patris Corde“ povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Uz Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji pet župa posvećenih sv. Josipu te 21. kapela. Uoči svetkovine sv. Josipa, zaručnika BDM, koju ćemo proslaviti 19. ožujka, donosimo vam prikaze navedenih župa.

/ mp

Župa sv. Josipa, Stubičke toplice

Dekretom od 10. svibnja 1994. godine, Župu svetog Josipa u Stubičkim Toplicama osnovao je zagrebački nadbiskup Franjo kardinal Kuharić.

Župa je formirana od dijelova župa Donja Stubica, Oroslavje i Kraljev Vrh s namjerom da vjernici rubnih dijelova navedenih župa mogu lakše i djelotvornije živjeti svoju vjeru i primati sveta otajstva. Granice župe poklapaju se najvećim dijelom s granicama općine Stubičke Toplice. U gradu Oroslavju granica između Župe Uznesenja Marijina i Župe svetog Josipa jesu Ulica Marije Jurić Zagorke, te Stubička cesta u pravcu Andraševca, a u Andraševcu Župi svetog Josipa pripada Vinogorska ulica.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kao župna crkva sve do 2019. godine služila je crkva svete Katarine koju je 1814. godine izgradio biskup Maksimilijan Vrhovac za potrebe Lječilišta.

Od vjerskih objekata u župi nema drugih kapela, međutim na području župe svetog Josipa nalazimo tri pile. Pile su male vjerske građevine s krovištem unutar kojih su postavljeni kipovi, ali u iste, zbog premalog prostora, ne mogu ući vjernici. Najpoznatija pila nalazi se na povijesnom brdu i vidikovcu Kapelščaku – pila svete Katarine, na Sljemenskom putu je pila svetog Antuna, a u naselju Pila nalazi se pila Srca Isusova i pila Prikazanja Isusova.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Križevi krajputaši nalaze se u Pili, četiri u Strmcu Stubičkom, na početku Mlinarske ulice, zatim zavjetni križ kod crkve svete Katarine, križ u naselju Podgaj  i „Božekov križ“ na tromeđi župa Donja Stubica, Oroslavje i Stubičke Toplice. Vrlo zanimljiva špilja s kipom Majke Božje nalazi se u šumi na brdu Kamenjak u deblu hrasta lužnjaka, a u okruženju crkve svete Katarine uređena je špilja Isusova rođenja i „Božji grob“, „Emaus“, kao i špilja Gospe Lurdske. Također se u sklopu Lječilišta nalazi jedna kapelica.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Za potrebe župnog centra, uz pomoć župljana, Općine Stubičke Toplice i domaćih poduzetnika uređena je bivša Područna škola, te je župni dvor 2000. godine blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U tom objektu nalazi se župni ured, dvorana za vjeronauk i susrete kao i župni stan.

Prvi upravitelj Župe bio je vlč. Filip Lucić. Velečasnom Luciću su u pastoralnom radu uvelike pomagale sestre Milosrdnice koje su do 2003. godine djelovale i radile u Lječilištu. Potom župničku službu preuzima vlč. Josip Ban, a 2016. godine službu župnika preuzima vlč. Ivica Šestak.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Temeljni kamen nove župne crkve 11. lipnja 2016. godine blagoslovio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Dvadeset i pet godina nakon osnutka župe u Stubičkim Toplicama, u nedjelju 5. svibnja 2019. godine zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je novoizgrađenu župnu crkvu sv. Josipa u čiji su oltar položene moći blaženog Alojzija Stepinca.

U župi vrlo aktivno djeluje Caritas pomažući ne samo potrebnima u župi nego i šire. Liturgijska i druga župna slavlja svojim pjevanjem animira Mješoviti župni zbor.

POGLEDAJTE FILM O ŽUPI SV. JOSIPA U STUBIČKIM TOPLICAMA: 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja