Budi dio naše mreže

Župa sv. Pavla ap. je o svetkovini sv. Petra i Pavla apostola, u prigodi župnog patrona dobila relikvijar s relikvijama bl. Miroslava Bulešića za javno štovanje. Relikviju je donio vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića vlč. mr. Ilija Jakovljević. Za blaženika je naveo kako je poput sv. Pavla misionarski djelovao u Istri, a posebno u župama gdje je službovao.

/ Gordana Krizman

Vlč. Ilija Jakovljević u prigodnoj je homiliji povezao odlike prvaka apostola, koja se odražavaju u univerzalnosti crkve, a iste se značajke prepoznaju i u liku bl. Bulešića: „Zato za bl. Miroslava Bulešića možemo reći da je bio konzervativan svećenik jer je bio vjeran Kristu u vrijeme komunističkih progona i nepokolebljivo propovijedao evanđelje te bio vjeran rimskom biskupu. S druge strane bio je progresivan jer je poput sv. Pavla misionarski djelovao u našoj Istri, posebno u župama gdje je službovao. Nastojao je svima donijeti evanđeosku poruka spasenja, ne bojeći se onih koji su mu prijetili smrću. Dapače, čeznuo je za mučeništvom da može, poput sv. Petra i Pavla, posvjedočiti svoju ljubav za Učitelja“, naveo je vlč. Jakovljević.

Uvodnim pozdravom okupljenim obratio se župnik, pulski dekan preč. Milan Mužina koji je pojasnio kako će relikvijar biti smješten u prigodnu nišu koja bi trebala uskoro biti zgotovljena.

Neka izložene relikvije bl. Miroslava Bulešića budu trajni poziv na nasljedovanje Krista.

“Svetkovina apostolskih prvaka, sv. Petra i Pavla, ujedinila nas je danas molitveno s cijelom Katoličkom Crkvom da molimo za rimskog pastira – Papu i sve pastire, nasljednike apostola”, rekao je vlč. Jakovljević u homiliji. “O ovoj svetkovini mi u našem gradu i ovoj crkvi izlažemo na trajno štovanje relikvije bl. Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika. Čašćenje relikvija ne vraća nas u vrijeme svečeva života nego nas unosi u svečevu sadašnjost, vječnost – zajedništvo sa svetima. Relikvija u sebi čuva trag svetosti u Crkvi, onu čežnju za Bogom – i kad čovjek dotakne Boga oživljuje. Mi danas u ovoj župnoj crkvi izlažemo trag svetosti u liku bl. Miroslava. Onu vjeru koju su ispovjedili sv. Petar i Pavao, tu istu vjeru ispovjedio je naš bl. Miroslav. Ulazna misa bdjenja glasi: Petar apostol i Pavao učitelj naroda naučiše nas zakonu tvome, Gospodine. Naš bl. Miroslava bio je učitelj Kristova nauka koji nam predadoše sv. biblijski pisci te čuvar crkvenog zajedništva sa nasljednikom sv. Petra. Slijedio je sv. Pavla u kršćanskom nauku i sv. Petra u crkvenom zajedništvu. Nije se odrekao kršćanskog nauka i crkvenog zajedništva pod prijetnjama ideologija 20. stoljeća. Nije se bojao podnijeti mučeništvo zbog vjere i vjernosti Papi. U svojim propovijedima u Baderni tumačio je i pozivao svoje župljane na jedinstvo s Papom – po uzoru na bl. Alojzija Stepinca. Neka nam danas izložene relikvije bl. Miroslava Bulešića u ovoj župnoj crkvi budi trajni poziv na nasljedovanje Krista. Svaki put kada pogledamo i dotaknemo blaženikove relikvije, neka nam one budu poticaj na svetost. Kada dotičemo relikvije bl. Miroslava mi ne dotičemo samo dio njegovog zemaljskog života nego dio njegovog sadašnjeg života, a to je proslava i zajedništvo sa svetima. Čašćenje relikvija najintimnije je povezano s vjerom u uskrsnuće. Tako da čovjek dotičući relikvije, časteći relikvije, zapravo ispovijeda temeljni sadržaj vjere, vjeru u uskrsnuće”, naveo je vlč.

“Neka bl. Miroslav Bulešić bude svjetlonoša našoj vjeri i put prema nebu. Neka nas trajno nadahnjuje da živimo milost oprosta svaki dan. Budimo gorljivi apostoli kršćanskog oprosta. Svaku ranu u našim obiteljima, u našem životu, u župnoj zajednici zamotajmo u bijeli omot ljubavi. A znamo Bog je ljubav. Nedostatak ljubavi u našem životu je nedostatak pouzdanja i vjere u Boga. Bog ne piše dekrete, presude, ne tjera pravicu da dokaže kako je u pravu, već nam dolazi ususret ljubeći nas. Sv. Petar i Pavao, kada su svoje srce instalirali na Isusovo srce, ne samo da više nisu bili slabi, kolebljivi, nego su bili spremni u ljubavi dati svoj život za Krista. Svatko od nas je pozvan da Isusovim srcem ljubi, prašta i prihvaća drugog. Rekao je bl. Miroslav: Moram dakle oponašati [nasljedovati] Krista u poniznosti, u mrtvljenju sama sebe, u poslušnosti, u ljubavi do bližnjega. Oh ljubavi, ljubavi, usadi se u moje mrzlo [hladno] srce. Daj mi, o Bože, da živim samo da ljubim i za ništa više. Daj mi ljubavi, žarke ljubavi do Tebe i do svih duša“, naveo je vicepostulator citirajući blaženikov zapis iz Duhovnoga dnevnika zapisanog na dan 1. rujna 1942. te zaključio homiliju zazivom “Bl. Miroslave isprosi nam milost ljubavi”.

Vlč. Jakovljević je izrazio želju i nadu da se možda baš u toj župi dogodi čudo koje je potrebno za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića. Misa je održana uz poštivanje epidemioloških mjera, a upravo iz tog razloga nije bilo moguće uobičajeno čašćenje relikvija ljubljenjem ili dodirom, pa su stoga vjernici pozvani da se na kraju mise, uz poštivanje potrebe međusobne udaljenosti, dođu pomoliti pred relikvijama.

Foto: Gordana Krizman

Foto: Gordana Krizman

Foto: Gordana Krizman

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja