Budi dio naše mreže

Običaj "Tri kralja" u Drežniku traje stoljećima, a Kulturno umjetničko društvo mjesta trudi se da taj običaj ne izumre.

/ at/IKA

Stoljećima, od postanka sela u Drežniku, filijali župe Zapolje, živi običaj “Tri Kralja”. “Kraljevi” počinju svoj pohod oko 23 sata 5. siječnja i do jutra, svetkovine Bogojavljenja 6. siječnja, obiđu selo. Obučeni i zakriveni starinskim vezenim ponjavama, na glavi imaju krunu, u ruci fenjer i zvonce.

Prikupljeni novci namijenjeni su za župu.

“Starije bi se osobe uoči Tri kralja spremale u vezene ponjave da ih nitko ne prepozna. Oko ponoći bi krenule kroz selo noseći zvonce i svijeću. Pod svakim bi prozorom stali i zapjevali božićnu pjesmu. Dok su pjevali, netko od ukućana bi otvorio prozor i darovao ih novcem. Pjevali su cijelu noć do jutra dok nisu obišli cijelo selo. Dio novca darovali su za potrebe crkve, a na jutarnjoj misi svećenik bi navijestio da je to poklon za crkvu od triju kraljeva iz Drežnika“, objašnjeno je u dokumentarnom filmu snimljenom uoči svetkovine Bogojavljenja 2014.

Pri ophodu selom, uz božićne pjesme, pjevalo se također “Tri kralja jahahu” uz stihove: ”Marija Djevica Sinka porodila, u jasle na slamu položila. O, blago Djetešce, moj Isuse mali, što ćemo od zime u prodrtoj štali? Tko će nas obići, tko li nas pomoći, tko će nas, moj Sinko, ovdje ugrijati?” Svake godine, po snijegu, kiši ili poledici, običaj se ponavlja, a u Drežniku već 20 godina djeluje i kulturno-umjetničko društvo koje čuva od zaborava ovaj i druge stare vrijedne običaje sela.

Predsjednik KUD-a “Drežnik” Branko Vukšić naveo je kako KUD, osnovan 1999., kroz godine rada prenosi isključivo izvorni folklor i običaje sela Drežnik, a jedan od najstarijih običaja Drežnika jest upravo “Tri kralja”.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja