Budi dio naše mreže

Jeste li znali da se hostije peku 40 do 50 sekundi i da imaju rok trajanja? O proizvodnji hostija za Hrvatsku Katoličku mrežu govorio je Hrvoje Herceg, vlasnik obrta koji se bavi uvozom i izradom hostija u vlastitoj proizvodnji.

/ Branimir Gubić

Izrada hostija jednostavan je posao, iako se možda na prvu ruku ne čini tako. S obzirom na njihov izgled i rukovanje njima, svakako treba paziti na određene detalje.

Hrvoje Herceg godinama se bavi izradom hostija i redovito ih nudi na Teološko-pastoralnom tjednu(TPT). Tako je bilo i ove godine. Na svom štandu nudi manje hostije koje uvozi iz Poljske te velike koje radi sam u svome obrtu.

Hrvoje Herceg

“Za velike hostije koristim stare strojeve koji su se koristili prije dva pa i tri stoljeća”, kaže Herceg spominjući kako danas postoje i moderni strojevi.

Herceg je opisao način proizvodnje hostija. “Postoji grijač koji zagrijava gornju i donju ploču. Tijesto se radi od vode i brašna u određenom omjeru, ulijeva se na ploču, ploča se poklapa i za 40 ili 50 sekundi tijesto bude pečeno.”

Tako ispečena hostija je krhka i treba je navlažiti kako bi postala elastičnija zbog kasnijeg rezanja na preši, govori Herceg zaključujući priču o izradi hostija.

Hostije

Hostije imaju rok trajanja. “One nakon godinu dana nisu više elastične ili krhke. Ali to ne znači da nakon godinu dane ne bi smjele biti konzumirane. Ali, pod uvjetom da su držane na suhom mjestu kako ne bi popljesnivile.”

“S obzirom da se male hostije više koriste, strojevi koji ih izrađuju puno više su automatizirani”, kaže Herceg ističući da se u kraćem vremenu izradi više hostija i da su iz tog razloga takvi strojevi i skuplji. Zato on male hostije uvozi iz Poljske.

Hostije

“Poljaci su stvorili strojeve koji su jako brzi i njihova proizvodnja hostija je vrlo jeftina. Nigdje u svijetu nisam pronašao hostije koje bi bile te kvalitete za tu cijenu. S druge strane, u Hrvatskoj jedan takav stroj ne bi imao smisla. Poljaka ima oko 40 milijuna, a nas nema ni 4. Nama bi jedan njihov stroj bio dovoljan za sve potrebe u Hrvatskoj”, rekao je Herceg.

Glede cijene ističe da hostije nisu skupe. “Smatram da je cijena poljskih hostija prihvatljiva našem tržištu i da im cijena nije visoka.”

Također je istaknuo kako je TPT izvrsna prilika za ponuditi svoje proizvode. “To je vrijeme kada svećenici dolaze na predavanja, a ujedno iskoriste priliku da nabave sve ono što im je potrebno u župnom pastoralu.”

60. teološko-pastoralni tjedan(TPT) u Zagrebu

Ako se, pak, pitate kako nastaju misnice, odgovor potražite ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja