Budi dio naše mreže

Tko, kako i koliko dugo izrađuje misnice? Odgovore na ova pitanja potražili smo na 60. teološko-pastoralnom tjednu u Zagrebu. Članica Družbe Kćeri Božje ljubavi sestra Jelena otkrila je za Hrvatsku katoličku mrežu nepoznate detalje o poznatom svećeničkom ruhu-misnici.

/ Branimir Gubić

Osim teološkog, pastoralnog i bratskog susreta na teološko-pastoralnom tjednu(TPT) odvija se i jedna druga stvarnost, a to je ponuda i potražnja svega onoga što je potrebno za pastoralni život jedne župe. Primjerice, na TPT-u svećenici redovito nabavljaju stvari potrebne za misna slavlja, za župni pastoral, za uređenje crkava.

Tako se mogu kupiti misnice i ostala liturgijska odjeća, kaleži i ostalo liturgijsko posuđe, svijeće, križevi, zvona, hostije i ostalo.

Jeste li se ikad zapitali tko, kako i koliko dugo izrađuje misnice? Svoje znanje i iskustvo podijelila je s. Jelena koja ističe da je izrada misnica duži proces te da se sestre za TPT pripremaju već oko Božića.

Sestre Kćeri Božje ljubavi na svome štandu osim misnica nude i albe, kaležnjake, korporale, itd.

Misnice se izrađuje uz pomoć Tamburin stroja– tako se naime naziva stroj, kaže s. Jelena koja se ovim poslom bavi više od 50 godina. Iako se misnice strojno izrađuju, sve se upravlja rukom. Svaki konac mijenja se rukom, kaže s. Jelena. Ona nije jedina koja se bavi ovim poslom. “Tri sestre posvetile su se izradi misnica”, rekla je.

Teško je reći koliko traje izrada misnica jer, kako kaže s. Jelena: “Nismo mi neko poduzeće pa da ne smijemo prekinuti s radom. Radimo kad možemo i želimo. Primjerice, između molitve i ručka.”

Sestrama za izradu treba dosta vremena. “Najprije odaberemo tkaninu, pripremamo je za krojenje, crtamo nacrte, biramo boje i onda tamburinamo. Ima tu dosta posla”, svjedoči.

Ističe da više misnica prodaju kroz godinu nego na TPT-u jer je ovih godina sve veća konkurencija. Prije su to radile samo sestre, a sada i žene laikinje.

S obzirom da postoje razlike u ponudi, postoje razlike u cijeni, ali i kvaliteti. S. Jelena ističe da materijale za misnice nabavljaju u Italiji i Njemačkoj te da su to zaista kvalitetni materijali.

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja