Budi dio naše mreže

Pedeset godina misništva proslavio je vlč. Dragutin Kučan, u Svetom Križu Začretju u nedjelju 14. srpnja 2024. godine misnim slavljem na kojem je propovijedao dr. Josip Šalković, sudski vikar Zagrebačke nadbiskupije.

/ mdj

Na zlatomisnikom slavlju koncelebrirali su domaći sinovi mons. Juraj Jerneić, ravnatelj svećeničkog doma Zagrebačke nadbiskupije “Sveti Josip”, mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu i vlč. Franj Jačemenica, duhovnik sestra Milosrdnica, preč. Vlado Drnetić, svetokriški župnik i zagorski dekan, te župni vikari u Svetom Križu Začretju za vrijeme župnikovanja vlč. Kučana preč. Dražen Karačić, karlovački dekan i preč. Mirek Hrvojić, predstojnik katehetskog ureda Bjelovarsko križevačke biskupije. Uz zlatomisnika bio je i vlč. Stjepan Penić, umirovljeni svećenik iz Krašića koji je prije pedeset godina kao župni vikar sudjelovao i na mladomisničkm slavlju vlč. Kučana. 

Prije misnog slavlja upriličena je procesija od župnog dvora do župne crkve uz glazbeno pratnju Puhačkog orkestar Ivo Tijardović Ciglenica Zagorska koji su animirali i više sklada tokom misnog slavlja. Misno slavlje pjevanjem su animirali članovi župnog zbora uz orguljsku pratnju Božidara Jakovića a pod vodstvom Nikoline. 

U prigodnoj homiliji propovjednik dr. Šalković je iznio je kratki životopis zlatomisnika, od čega je naglasio: “Naš je slavljenik rođen 15. prosinca 1948. u mjestu Kutnjak, župa Kuzminec. Sin je Vladimira i Terezije. Bog ga je vrlo mladog, nakon završetka osnovne škole u Legradu, pozvao da se posveti Njemu. Tijekom razlučivanja poziva boravio je u Malom sjemeništu na Šalati, bio je na odsluženju vojne obveze u Skoplju, boravio je u Bogosloviji na Kaptolu, a na Katoličkom bogoslovnom fakultetu završio je studij teologije. Drago nam je da je vlč. Dragec 29. lipnja 1974. u činu svećeničkog ređenja u zagrebačkoj katedrali rekao: Evo me Gospodine! kazao je propovjednik te nastavio kako danas slavimo 50 godina njegova misništva, 50 godina njegova vjerna i tiha služenja Bogu i ljudima. Ovaj iznimni jubilej nije samo prilika za slavlje, nego i za duboko razmatranje o vrijednostima koje su oblikovale njegovu službu i koje nas sve pozivaju na obnovu i jačanje našega kršćanskog života i zajedništva.”

U pastoralnom je radu bio uporan, marljiv, predan i zahtjevan. Isusov učenik na putu mora biti upravo takav: uporan, marljiv, predan i zahtjevan. To je put sijanja i put plodova.

Kako Bogu dati svoj život?

“Kako je važno reći Bogu „Da“, dati Bogu u ruke svoj život, dati svoj život Onome koji život daje i drži, koji nas nosi, voli, prašta i nakon smrti uzima k sebi u nebo. Dragi vjernici, kako Bogu dati svoj život? Kako izvršiti vlastito poslanje i djelovanje? Za životno poslanje i djelovanje najbolje je pohađati Isusovu školu. Prije nego što su Isusovi učenici krenuli propovijedati Radosnu vijest, On ih poučava. U današnjem odlomku Markova evanđelja čuli smo da Isus šalje apostole i da oni idu ljudima dva po dva. Učenici, dakle, ne dolaze ljudima u vlastito ime, nego po dva, i sam ih Isus šalje. Isus i danas u sve naše župe šalje dva učenika: biskupa i župnika. Svaki je od njih na svoj način, prema vlastitom položaju i službi, odgovoran za povjereni mu Božji narod. Njihova zajednička pastirska briga, uz poštovanje i poslušnost, započinje biskupovim pozivom: Treba te, idi k narodu (Am 7, 12-15), povjerava ti službu, te prezbiterovim odgovorom: Prihvaćam, odlazim, želim naviještati, posvećivati i upravljati”, poručio je propovjednik.

Slavljeniče, hvala Vam za lijep primjer ostajanja povezanog s Bogom na duge staze, za svaki plod koji ste donijeli u proteklih 50 godina. Sve Vaše plodove u 50 godina ljudski je teško nabrojiti, no Bog vidi i zna za Vašu skrovitost, malenost i služenje.

Vlč. Dragec je, nakon svećeničkog ređenja, spremno preuzeo sve što su mu biskupi povjerili. Najprije je sedam i pol godina bio u službi kapelana u Sesvetama. Godine 1982. došao je za župnika u Sveti Križ Začretje, koje se tada zvalo samo Začretje. Skupljajući potpise i u crkvi i izvan nje, skupilo se dovoljno potpisa da mjestu bude vraćeno ime Sveti Križ Začretje. U Svetom Križu, ovdje u župnoj crkvi pod Križem – kao vjerni Isusov učenik Ivan – ostao je 22 godine. Od 2004. do 2017. bio je župnik u Krašiću i Oštrcu, od 2017. supsidijar na Mariji Bistrici i osobito ispovjednik, a 2022. i kapelan u Karmelu u Mariji Bistrici. Naš slavljenik učinio je mnoge korake na svećeničkom putu. U slavljenju Mlade mise znao je da će morati učiniti puno koraka, stoga si je uzeo mladomisničko geslo: Učvrsti Gospodine korake moje na putovima Tvojim, kazao je dr. Šalković.

Foto: Proslava 50. godina svećeništva

Vlč. Dragec hvala Vam za svaki poziv na obraćenje, za svaku propovijed, župnu katehezu, pripravu za sakramente, ispit savjesti, nastup u medijima. Vi niste propovijedali samo riječima, nego i primjerom, privlačnom snagom, ljubaznim utjecajem Vašeg rada, očitom puninom ljubavi kojom srce gori za Krista (usp. Ižarivati Krista, sv. J. H. Newman). Vlč. Dragec hvala Vam za svako liječenje duše i tijela, za slavlje sakramenata, blagoslovina, kršćanskog sprovoda, za podjeljivanje blagoslova, pohoda obiteljima (križecu), za slavlja pobožnosti, za svako djelo ljubavi, osobito prema siromašnim i ranjivim osobama.

A Vi, dragi slavljeniče, i nakon današnje proslave, u svojoj zasluženoj mirovini, u miru Doma svetog Josipa u Zagrebu, idite hrabro i odvažno za Kristom do neba

Dragi Svetokrišćani vama je najbolje poznato koliko je vaših darova, žuljeva i dobrovoljnog rada ugrađeno u materijalnu obnovu župnih dobara te koliko je brige i organizacije od strane vlč. Drageca ugrađeno u ovu župnu crkvu, pastoralni centar, župne kuće, kapelu svetog Vida, kapelu Majke Božje Marije na Klupcima, kapelu svete Ane. Od mnogih se župljana moglo čuti: Dragec je dobar gospodar, Dragec je graditelj. Doista, vlč. Dragec je kao dobar domaćin brinuo za mnoga župna dobra da ne propadnu. No, nije brinuo samo za zgrade, nego da u svaku crkvu i zgradu dođu djeca, mladi, odrasli. U pastoralnom je radu bio uporan, marljiv, predan i zahtjevan. Isusov učenik na putu mora biti upravo takav: uporan, marljiv, predan i zahtjevan. To je put sijanja i put plodova. Slavljeniče, hvala Vam za lijep primjer ostajanja povezanog s Bogom na duge staze, za svaki plod koji ste donijeli u proteklih 50 godina. Sve Vaše plodove u 50 godina ljudski je teško nabrojiti, no Bog vidi i zna za Vašu skrovitost, malenost i služenje.

Posebne zahvale

Kad ste odlazili iz Krašića zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić napisao Vam je: »Zahvaljujući Vam za dosadašnji zauzet i požrtvovan pastoralni rad u župama Krašić i Oštrc, posebno na inicijativama za promicanje štovanja našeg Blaženika, molim Gospodina da Vas obilno nagradi za sve dobro što ste ga učinili i rado zazivam na Vas i na Vaše svećeničko djelovanje u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke blagoslov Božji te zagovor Marije, Majke Crkve i blaženog Alojzija Stepinca«.

Foto: Proslava 50. godina svećeništva

“Te riječi našeg Kardinala snažno upućuju na zahvaljivanje i molitvu. I mi kao zajednica vjernika danas želimo da Bogu uziđu tri izraza: veličati, zahvaljivati i moliti. Prije svega, Bogu dajemo hvalu, slavimo Ga i veličamo zbog dara svećeničkog poziva. Potom zahvaljujemo Bogu za sva primljena dobročinstva, za dar odaziva, za skladnu i profinjenu dušu i primljenu dobrotu. I na kraju, molimo Ga za njegovu milosnu pratnju kako bi slavljenik i dalje bio dosljedan i vjeran. A Vi, dragi slavljeniče, i nakon današnje proslave, u svojoj zasluženoj mirovini, u miru Doma svetog Josipa u Zagrebu, idite hrabro i odvažno za Kristom do neba”, zaključio je svoju homiliju dr. Šalković.

Pri kraju misnog slavlja preč. Drnetić zajedno sa svetokriškim župljanima zlatomisniku Kučanu udijelio je kalež i svijeću kao znak zahvalnosti za mnoge podijeljene sakramente i mnogo upaljeno svjetlo tokom vršenja svećeničkog poslanja kako u ovoj tako i u drugim župama. 

Zlatomisnik vlč. Dragutin Kučan zahvalio je svima koju su mu pomagali pri organizaciji ovo zlatomisničkog slavlja kao i svima s kojima je surađivao u proteklih pedeset godina svećeništva. Kao poseban Božji dar vidi i u činjenicu da je kao župnik pripremao četiri mladomisnička slavlja za svećenike ove župe za mons. Antun Sentea, sada rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa i vlč. Stjepana Tenšeka sada župnika u Ščitarjevu, te za svećenike rodom iz Krašića vlč. Marka Torbara, župnika u Čučerju i vlč. Josip Blažotić, župnika Velikog Brguda, Vele Mune i Vodica u Riječkoj nadbiskupiji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja