Budi dio naše mreže

I ove će godine biti nastavljena tradicija izvedbe živih jaslica, koje su se prošle godine uspješno vratile u Aljmaš s dolaskom novog župnika i upravitelja Svetišta, Osječanina, dr. Tomislava Ćurića.

/ mp

Kao uvod u Badnjak i Božić, ove će godine izvedba živih jaslica biti 23. prosinca 2023. godine, od 17 do 20 sati, ispred crkve Pohođenja BDM i Svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu.

Ukupno više od 30 Aljmašana već je dalo svoj doprinos organizaciji manifestacije kroz pripremu kućica i izradu kostima, a u samom igrokazu Živih jaslica, uz naraciju župnika Tomislava Ćurića, uloge svete obitelji, pastira i anđela, također će preuzeti mještani Aljmaša. I ove godine podršku organizaciji uvelike je dala Općina Erdut.

Žive jaslice izvrsna su prigoda za zajednički rad i uključivanje šire zajednice, one otvaraju prostor za podršku lokalnim udrugama i OPG-ima te će u vrijeme manifestacije biti osiguran prostor za predstavljanje i prodaju njihovih proizvoda, a posjetitelji će moći uživati u domaćim gastronomskim delicijama.

Žive jaslice u istom će sastavu ponovno biti organizirane i 6. siječnja 2024. godine, ispred crkve u Aljmašu, od 17 do 20 sati, na blagdan Sveta tri kralja.

1. kolovoza u Aljmašu je otvoren i Memorijalni centar, prostor nekadašnjeg vojnog bunkera podno „Aljmaške Kalvarije“, koji je preuređen u mjesto koji čuva sjećanje na stradanje Svetišta u Domovinskom ratu i u kojem se na jedinstven način isprepliću duhovni, umjetnički, kulturni, povijesni i tradicijski sadržaji. Memorijalni centar bit će otvoren za sve posjetitelje tijekom trajanja manifestacije Žive jaslice.

Aljmaško Svetište Gospe od Utočišta jedno je od četiri najpoznatija marijanska svetišta u Hrvatskoj, uz Mariju Bistricu, Trsat i Sinj. Svetište u Aljmašu prima veliki broj Gospinih štovatelja, a godišnja ga posjeti više od 150 000 hodočasnika iz zemlje i inozemstva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja