Budi dio naše mreže

Povodom Međunarodnog dana žena, udruga U ime obitelji upozorava javnost na dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj još uvijek suočava veliki broj žena: učestalu diskriminaciju žena koje odabiru biti majke na radnom mjestu te stigmatizacija i (političke) kampanje protiv žena koje odabiru "ostati kod kuće" i tijekom određenog vremena u potpunosti se posvetiti odgoju svoje djece te brizi o bolesnima i starima u svojoj obitelji.

/ HKM

Žene koje odabiru biti majke često ostaju bez posla zbog trudnoće ili se s rodiljnog i roditeljskog dopusta vraćaju na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta.

Nepoštivanje radnih prava trudnica i majki male djece najčešći je oblik diskriminacije žena u Hrvatskoj.

Na taj se način sprječava pravo žena na uravnoteživanje poslovnog i obiteljskog života.

Posljednje dvije godine svjedoci smo kampanje stigmatiziranja žena koje odabiru “ostati kod kuće” i tijekom određenog vremena u potpunosti se posvetiti odgoju svoje djece i brizi o obitelji. Ti su se napadi, pokrenuti iz pozicije političke moći, usredotočili na korisnice mjere roditelj odgojitelj – omalovažavajući slobodan izbor dijela žena da se “puno radno vrijeme” posvete odgoju svoje djece.

U pluralnom društvu – svaka žena mora imati pravo odabrati način života koji smatra najprikladnijim za sebe i svoju obitelj!

Financijski vrednovati i rad u obitelji

Važno je financijsko vrednovanje često nevidljivog rada žena u obitelji, osobito onih koje brinu o bolesnoj djeci i djeci s posebnim potrebama.

Foto: Pixabay

U ime obitelji ističe da je potrebno jačati mehanizme zaštite svih žena – onih čije je radno mjesto izvan kuće i onih čije je radno mjesto kod kuće, osobito štiteći žene koje se odlučuju na majčinstvo te su – zbog toga – izložene raznim oblicima diskriminacije.

Udruga “U ime obitelji” poziva žene da prijavljuju sve slučajeve diskriminacije, a poslodavce i nadležne vlasti na dosljedno provođenje zakona.

Poziv Vladi

Ovim putem pozivamo Vladu da poduzme sve potrebne mjere kako bi se osigurala neradna nedjelja, zajednički slobodan dan za obitelj te spriječila svaka diskriminacija, osobito trudnica i majki; ostvarila prava žena na usklađivanje poslovnog i obiteljskog života te osigurala zaštita svih onih čije se dostojanstvo i prava narušava na bilo koji način.

Udruga “U ime obitelji” svim ženama čestita Međunarodni dan žena. Osobito vama, ženama koje, uz svoje radno mjesto ili potpuno se posvećujući obitelji – ulažete svoje talente, znanje i vrijeme u odgoj i podizanje djece te brigu o bolesnima. Vaše majčinstvo i briga o potrebitima stvara ogromnu ekonomsku korist i predstavlja dragocjen društveni kapital!

Udruga “U ime obitelji” će se nastaviti zalagati da taj važan društveni doprinos bude i – vrednovan, priopćeno je iz spomenute udruge.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja