Budi dio naše mreže

Nedavno je u Zagrebu održana ministarska konferencija Unije za Mediteran o održivom urbanom razvoju. Naime, Hrvatska je dio mediteranskog bazena koji se zagrijava 20 posto brže od svjetskog prosjeka. Kako bi u sve ekstremnijim klimatskim uvjetima, sa sve više toplinskih valova, život u gradovima bio podnošljiv, stručnjaci upozoravaju kako je potrebno hitno razvijati zelenu infrastrukturu koja je učinkovit alat i protiv onečišćenja zraka - koje osim na klimatske promjene ima i poguban utjecaj na ljudsko zdravlje. Stoga smo u Argumentima razgovarali o tome gdje smo stigli s razvojem zelene infrastrukture u gradovima; što mjerodavni na državnoj i lokalnoj razini čine na njihovu ozelenjivanju, ali i u borbi protiv onečišćenja zraka.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Ozelenjivanje hrvatskih gradova bit će kompleksan i dugačak proces jer je zadnjih desetljeća betonizacija bila “temelj” urbanističkog razvoja. Vlada je 2021. usvojila program razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje do 2030. godine, a za sada smo na samom početku tog razvoja. Za zelenu infrastrukturu odlučila se i Velika Gorica u kojoj je masovno građenje stambenih zgrada na mjestu gdje su bile obiteljske kuće uvelike smanjilo broj zelenih površina. O zelenoj infrastrukturi u emisiji su govorili Vjekoslav Žele, voditelj Službe za programe, zelenu urbanu infrastrukturu i kružno gospodarenje prostorom i zgradama u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Gordana Mikulčić Krnjaja, viša savjetnica-specijalistica u Upravnom odjelu za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Ozelenjivanje hrvatskih gradova bit će kompleksan i dugačak proces jer je zadnjih desetljeća betonizacija bila “temelj” urbanističkog razvoja.

O problemu onečišćenja zraka u Hrvatskoj govorila je Nina Zovko iz Odjela za zaštitu zraka u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Upozorila je kako Hrvatska ima problema s onečišćenjem zraka i to posebice u urbanim središtima u kontinentalnom dijelu zemlju, ali da stanje nije alarmantno.

Što je sve rečeno o ozelenjivanju gradova i kvaliteti zraka u Hrvatskoj saznajte u samoj emisiji:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja