Budi dio naše mreže

Projektni tjedan „Bartimej 2023.“ koji se već petu godinu zaredom provodi u sklopu Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije započeo je u Pastoralnom centru u Ludbregu u ponedjeljak 26., a završava u petak 30. lipnja.

/ Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Ove godine projekt „Bartimej 2023.“ okupio je mlade volontere, odnosno srednjoškolce s područja Varaždinske i Međimurske županije koje se na poseban način želi senzibilizirati za rad s osobama s invaliditetom, ali i istaknuti druga socijalna žarišna polja u okolini. Prvi dan projekta 15-ak srednjoškolaca započeli su s edukativno-praktičnim radionicama u pastoralnom centru u Ludbregu gdje su se počeli detaljnije upoznavati s pojedinim oblicima invaliditeta.

Povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi kaže kako je riječ o projektu koji se provodi od 2016. godine u suradnji s međunarodnom Zakladom „socioMovens. Giving Europe a Soul“ Socijalnog instituta „Kommende Dortmund“ nadbiskupije Paderborn te da se provode u zemljama Srednje i Istočne Europe. „Cilj ovakvih projekata jest senzibilizacija mladih za potrebe osjetljivih skupina u društvu. Tri su stupa ovoga projekta: duhovnost, zajednički život i socijalni angažman, a mi smo izabrali da nam socijalni angažman budu upravo osobe s invaliditetom. U ovogodišnji projektni tjedan mladi iz različitih srednjih škola s područja Varaždinske i Međimurske županije u Pastoralnom centru u Ludbregu usvajaju određena teoretska znanja, a u praktičnom smislu će kroz pet dana obilaziti razne udruge i ustanove koje brinu ili okupljaju upravo osobe s invaliditetom te na taj način biti s njima u direktnom kontaktu. Uputit ćemo se, između ostaloga, u dječju bolnicu u Gornjoj Bistri te u Dom za starije i nemoćne osobe u Ivancu“, rekao je vlč. Šardi ističući i duhovnu dimenziju ovakvih susreta koji se sastoje od slavljenja mise, molitve te večernje refleksije na protekli dan u kojem su mladi nastojali živjeti moto dana utemeljen na evanđeoskim tekstovima.

Drugi dan projektnog tjedna „Bartimej“ mladi volonteri proveli su u Koprivnici, u Udruzi osoba s invaliditetom ‘Bolje sutra‘ grada Koprivnice čija predsjednica Marija Mraz ističe 20 godina postojanja Udruge te različita područja djelovanja, od kojih poseban naglasak stavlja na neformalno obrazovanje, odnosno na pripremu za neovisno življenje osoba s invaliditetom. „U Udruzi imamo osobe s različitim invaliditetom. Najviše imamo članova koji imaju teškoće u kretanju, senzorne teškoće, tu su sljepoća i gluhoća, intelektualne teškoće i kombinacija svih. Sve naše aktivnosti prilagođene su do 50. godine života ljudi koje nitko ne želi“, rekla je Mraz.

Osim neformalnog obrazovanja, Mraz ističe i važnost sportskih aktivnosti te suradnju s drugim udrugama. „Najviše me veseli što smo osnovali društveno poduzeće u kojem smo zaposlili tri naše članice koje nikad nisu radile. To su skupine koje su teško zapošljive i ne mogu na tržište rada. Rade u poduzeću KopriVITA razne proizvode od koprive“, kaže Mraz. Ističe kako projekt „Bartimej“ već drugu godinu dolazi u njihovu Udrugu i sudjeluje u posebnim aktivnostima. „Za danas smo pripremili tri aktivnost, na tri različite lokacije. Sudionici projekta pokušat će izraditi tjesteninu od koprive, igrati košarku u invalidskim kolicima te pripremati jednostavna jela – jedi što vrijedi – voćne salate i voćne napitke“, rekla je.

Ovogodišnji polaznici podijelili su svoje dojmove o samom projektu, boravku u udruzi „Bolje sutra“ te kazali zašto su se prijavili i zašto rado sudjeluju. Neki ističu kako će im ovakvi susreti pomoći u daljnjem školovanju, neki, pak, kažu kako u svom okruženju imaju prijatelje koji imaju razne teškoće, a neki su se već u svojim obiteljima susreli s raznim invaliditetima te su spremni pomagati, odnosno volontirati i s drugima u svom okruženju. Tijek aktivnosti projektnog tjedna „Bartimej 2023.“ možete pratiti na Facebook stranici Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja