Budi dio naše mreže

Prvi "Vikend u sjemeništu" u novoj pastoralnoj godini u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održan je od petka 21. do nedjelje 23. listopada.

/ hjb

Na Danima otvorenih vrata Sjemeništa, kada osnovnoškolci imaju priliku posjetiti ovu drevnu ustanovu, provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u toj instituciji, sudjelovala su šestorica dječaka: dvojica iz Varaždinske te četvorica iz Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Na prvom zajedničkom susretu okupljene dječake pozdravio je rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković, poželjevši im srdačnu dobrodošlicu.

Nagovor rektora Pavlakovića / Foto: Međubiskupijsko sjemenište

Upoznavanje sa životom u Sjemeništu

Sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč osmislio je program “Vikenda” te vodio i usmjeravao “vikendaše” tijekom čitavog susreta. U uvodnom nagovoru, nakon zajedničke molitve i zaziva Duha Svetoga, duhovnik je okupljenim dječacima pobliže opisao život u Sjemeništu, dnevni red i dužnosti sjemeništaraca i važnost duhovnog života.

Upoznavanje s prostorima Sjemeništa / Foto: Međubiskupijsko sjemenište

Vlč. Premelč dječake je upoznao s bogatstvom i prilikama koje pruža život u Sjemeništu te ih potaknuo da, nakon osnovne škole, razmisle o dolasku u Sjemenište.

Nakon prvog susreta dječaci su imali priliku pristupiti sakramentu ispovijedi te su sudjelovali na večernjem euharistijskom slavlju u zajedništvu sa sjemeništarcima. Ostatak večeri “vikendaši” su proveli u zajedničkoj molitvi listopadskih pobožnosti, individualnom razgovoru s duhovnikom te sportskim igrama sa sjemenišnom zajednicom.

Nogometno druženje / Foto: Međubiskupijsko sjemenište

Subota za molitvu, druženje, sport i misije

Subotnji dan je za “vikendaše” započeo molitvenim razmatranjem Svetoga pisma – Lectio divina, u zajedništvu sa sjemeništarcima. Zatim ih je vlč. Premelč, tijekom prijepodnevnih sati, poveo u šetnju centrom grada Zagreba bogatom duhovnim i povijesnim sadržajem, a tijekom poslijepodneva iskoristili su vrijeme za odmor, rekreaciju i sport.

Sudionici Vikenda sa sjemeništarcima / Foto: Međubiskupijsko sjemenište

Svečanim euharistijskim slavljem kojeg je u svečanoj dvorani Sjemeništa predvodio rektor preč. Matija Pavlaković, u koncelebraciji s duhovnikom vlč. Lukom Premelčem, proslavljen je spomendan sv. pape Ivana Pavla II., velikoga prijatelja hrvatskoga naroda.

Nakon misnog slavlja i prigodnog domjenka, “vikendaši” su sudjelovali u Misijskoj akademiji povodom Svjetskog dana misija 2022. te na zajedničkom euharistijskom klanjanju upriličenom za tu prigodu.

Nedjeljno hodočašće u Špansko

Svojevrsna kruna “Vikenda u sjemeništu” za dječake koji su sudjelovali na Susretu ostvarena je nedjeljnim hodočašćem u Župu bl. Ivana Merza u zagrebačko naselje Špansko. Ondje su, u zajedništvu sa sjemeništarcima, ministrirali u svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio rektor šalatskog sjemeništa i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Matija Pavlaković, u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Markom Čolakom i sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem.

Hodočašće u Špansko / Foto: Međubiskupijsko sjemenište

Po povratku s hodočašća, “vikendaši” su, nakon sadržajem bogatog vikenda, ispunjena srca krenuli svojim domovima. U nadi da će netko od njih u svome srcu osjetiti Gospodinov poziv te se odlučiti na godinu upisati Sjemenište, molimo i nadalje za njihovu spremnost i hrabrost da svojim životom budu potpuno Kristovi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja