Budi dio naše mreže

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, prigodnim riječima gradonačelnika Dinka Burića, đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića i veleposlanika Ilana Mora, započeli su „Dani židovske kulture“ uz otvorenje izložbe fotografija „Papa Franjo u Izraelu“.

/ at

Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija koja promiče kulturu, turizam, poljoprivredu i gospodarstvo „Belišćanska zlatna jesen”, u sklopu koje se ove godine obilježavaju „Dani židovske kulture“, započela je u Centru za kulturu „Sigmund Romberg” svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Belišća, piše na službenim mrežnim stranicama Grada Belišće.

U sklopu „Dana židovske kulture“ otvorena je također izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“, koju su zajednički organizirali Veleposlanstvo Države Izrael, Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Belišće. Izložba prikazuje fotografije nastale 2014. kada je papa Franjo hodočastio u Svetu Zemlju povodom 50. obljetnice povijesnog susreta pape Pavla VI. i carigradskog patrijarha Atenagore u Jeruzalemu, a može se, u Kazališnoj kavani Belišće, pogledati do 25. rujna.

Spomen vjernicima omogućuje susret s Gospodinom, ali i da budu blagoslov jedni drugima.

Papino hodočašće Svetoj Zemlji 2014., kada je izložba bila otvorena u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, komentirao je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško opisavši taj posjetim trima riječima: spomen, susret, blagoslov. „Čini mi se da je Papino hodočašće istaknulo to troje u riznici Svete zemlje, uvijek sa sviješću da to troje ima i svoje protivnike i osporavanja koja se nalaze u zaboravu, u odbijanju susreta, odnosno u sebičnosti, te u prokletstvu koje proizlazi iz prihvaćanja zla i širenja nemira”, rekao je tada biskup Šaško te istaknuo kako vjernike spomen otvara sadašnjosti i omogućuje im da susretnu Gospodina i budu blagoslov jedni drugima.

Pokušavajući trenutke zabilježene na izloženim fotografijama sažeti u istinitost jedne geste, biskup Šaško je 2014. posebno istaknuo središnju fotografiju izložbe gdje papa Franje stoji pred Zapadnim zidom, a iz koje je snažno progovorila gesta dodira. “Tu pored Zida boli, u jednome je dodiru vidljiva memorija, susret i blagoslov”, rekao je biskup Šaško istaknuvši kako je cijela ljudska povijest za vjernike povijest dodira Stvoritelja i stvorenja.

Mons. Đuro Hranić / Foto: Tin Lacković / Grad Belišće

Veleposlanik Ilan Mor i mons. Đuro Hranić / Foto: Tin Lacković / Grad Belišće

Mons. Đuro Hranić na izložbi „Papa Franjo u Izraelu“ / Foto: Tin Lacković / Grad Belišće

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja