Budi dio naše mreže

Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom Đakovačko-osječke nadbiskupije organiziralo je u subotu, 10. rujna hodočašće Zajednice „Vjera i Svjetlo“ svetištu Skrovite Gospe u Šumanovcima pod geslom „Što god vam rekne, učinite!".

/ md

Hodočašću su se odazvale zajednice „Sv. Vinko Palotti” Vinkovci, „Živi potočić” Otok te Zajednica „Noa” iz Županje, javlja Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Ovo hodočašće je bilo ujedno i regionalni susret osoba s invaliditetom Županjskog i Drenovačkog dekanata. U ime Povjerenstva sve su organizirali Lidija i Zoran Zadro, koordinatori Zajednice ViS „Noa” iz Županje i provincijski dokoordinatori. Prije početka misnog slavlja hodočasnike je pozdravila Jadranka Ivkić, članica Nadbiskupijskog povjerenstva za osobe s invaliditetom.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je vlč. Alojz Kovaček, nadbiskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom, a suslavili su vlč. Robert Jugović, župnik Župe mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i vlč. Ivan Živić, domaći župnik Župe sv. Jakova u Gunji i upravitelj svetišta u Šumanovcima, a nazočilo je stotinjak hodočasnika.

Hodočašće Zajednice “Vjera i Svjetlo” / Foto TU Đakovačko-osječka nadbiskupija

U uvodnom dijelu vlč. Kovaček je pozdravio sve nazočne i zaželio im dobrodošlicu u lijepom ambijentu šumanovačkog svetišta. I u homiliji je propovjednik govorio o ljepoti, promišljajući što se na ovom prostoru događalo u vremenu od gotovo 650 godina čašćenja Blažene Djevice Marije. „To je prava ljepota. To nas ujedinjuje u vjeri. I mi se danas želimo čvršće povezati međusobno, želimo biti bliži Majci Božjoj i našoj“, rekao je vlč. Kovaček.

Nećete uvijek naići na razumijevanje, ali ima i onih koji su spremni pomoći, olakšati vam. Kao i onoj osobi, preostaje vam uzdati se u Boga.

Govoreći o osobi s invaliditetom koja je unatoč svojem hendikepu uspjela svladati sve prepreke i postići stupanj visokog obrazovanja, a nije naišla na razumijevanje i ljubav bližnjih, govorio je o njenom okretanju prema Bogu i spoznanju Božje ljubavi. „Ona svoj križ mora nositi, nitko to ne može umjesto nje. Može poput Cirenca pripomoći, ali ne može preuzeti. To je i vaša sudbina, dragi članovi ove zajednice. Nećete uvijek naići na razumijevanje, ali ima i onih koji su spremni pomoći, olakšati vam. Kao i onoj osobi, preostaje vam uzdati se u Boga. Teško je nositi križ, ali križ može biti i ohrabrenje”, rekao je propovjednik.

Hodočašće Zajednice “Vjera i Svjetlo” / Foto TU Đakovačko-osječka nadbiskupija

Homiliju je nastavio govoreći o Marijinom zagovoru i čudu na svadbi u Kani Galilejskoj: „Događaj čuda u Kani bio je brzo nakon Isusovog krštenja. To je prvo čudo koje je Isus učinio. Marija zagovara da pomogne ljudima i kaže: ‘Što god vam rekne, učinite!’ I Isus doista pretvara vodu u najbolje vino. Tada učenici stječu povjerenje u Isusa. Njegova riječ čini čuda. Trebamo se hraniti njegovom riječju, ona nas vodi, daje nam snagu za život. Po zagovoru Marijinu i mi želimo biti u Isusovoj milosti, u njegovoj blizini. I mi moramo ‘Što god vam rekne, učiniti!” a on će uslišiti naše molitve!”

Hodočašće Zajednice “Vjera i Svjetlo” / Foto TU Đakovačko-osječka nadbiskupija

Misno slavlje pjevanjem su pratili članovi zbora Župe mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz Županje. Nakon misnog slavlja svi hodočasnici sudjelovali su u pobožnosti Križnog puta u šumanovačkoj šumi. Nakon duhovnog dijela ovoga slavlja uslijedio je zajednički domjenak i druženje uz neizostavne tamburaše, a sve je pripravio domaći župnik vlč. Ivan Živić, koji se pokazao kao odličan domaćin, na čemu mu je Zajednica „Vjera i Svjetlo” neizmjerno zahvalna.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja