Budi dio naše mreže

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem predvodio je svečano misno slavlje i blagoslovio kuću i prve stanovnike Zajednice Cenacolo u novoj bratovštini „Gospa od Utočišta“ u Aljmašu u subotu.

/ Martina Kuveždanin

Članovi Cenacola s vjernicima su u aljmaškoj crkvi prije misnog slavlja molili krunicu na poljskom, mađarskom, albanskom, talijanskom i hrvatskom jeziku. Molitva je bila protkana pjesmom Cenacolovaca koji su, uz Zbor bogoslova đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa, animirali i misno slavlje.

Nakon euharistije, unatoč jakoj kiši, uslijedila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom prema kapeli nove bratovštine, u kojoj je On trajno izložen za sve mlade koji budu tražili nadu i oslonac, utjehu i ohrabrenje.


Rekavši da članovi Cenacola nisu tek došli u Aljmaš, već su ovdje duže vrijeme – grade kuću, druže se te se osjećaju dobrodošli i prihvaćeni, don Filipović je istaknuo: „Okupili smo se kao Crkva da kažemo –  dobrodošlicu Isusu. Mi vjerujemo u Isusovu prisutnost u posvećenoj hostiji i danas će Isus doći u našu kuću. On je srce Cenacola, on je srce nove bratovštine.

Kad Njegovo Srce zakuca – tamo počinje život. I naše iskustvo je da se Isus iz euharistije, iz tabernakula, u tišini, molitvi pretače u srce momaka. I tu počinje novi život, u srcu svakoga od nas. Uvjeren sam i siguran kao i svi da će ta nova bratovština raširenih ruku prihvatiti mnoge mlade i omogućiti im taj susret sa živim Bogom“, istaknuo je duhovnik Zajednice Cenacolo.

Nadbiskup Hranić podsjetio je kako je prije točno tri godine blagoslovljen temeljni kamen te je započela gradnja novoga doma za zajednicu Cenacolo, a sada je djelo privedeno kraju te u kući boravi prvih 12 mladića.

„Jer je Blažena Djevica Marija Isusova majka i majka naša, majka Crkve – Zajednica Cenacolo voli biti pod njezinim okriljem i zato je izabrala Aljmaš“, pojasnio je mons. Hranić i potaknuo na molitvu za sve koji su pogođeni ovisnošću, kao i za izljev Duha Svetoga na novu bratovštinu.

Po dolasku Presvetoga Oltarskoga Sakramenta u kuću nove bratovštine, nadbiskupijski povjerenik za pastoral ovisnika preč. Ivan Jurić, nakon pročitanoga evanđeoskog ulomka iz Ivanova evanđelja o odlasku Jude iz cenakula – dvorane posljednje večere, rekao je: „Ova kuća ima samo jedan zadatak, izbaciti Judu iz sebe. I to je najteži zadatak, dragi dečki, i za vas, i za sve nas koji vas pratimo, i sve nas ovdje prisutne u ovoj procesiji. Neprestano se oslobađati Jude koji krade, Jude koji je materijalist, koji vara, koji izdaje, Jude koji sam sebe ubija. Što je drugo ovisnost nego jedna vrsta ubijanja sebe. Evo, ovo je kuća Cenacola u kojoj nema Jude, gdje ga se oslobađamo i neka se ovdje proslavi Sin Čovječji.“

Dvanaestorica mladića koji borave u aljmaškoj bratovštini pod vodstvom voditelja kuće izmolili su molitvu odricanja, nakon čega je mons. Hranić Presveti Oltarski Sakrament pohranio u tabernakul u kapelici kuće.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja