Budi dio naše mreže

Sveta Obitelj smjestila se u Zagrebu. Dom joj je nekada bio na rubu grada, a danas je taj isti dom u širem središtu, na raskrižju Ulice grada Vukovara i Držićeve avenije. Znate li o čemu se radi?

/ Hrvoje Josip Bišćan

Već 85 godina nevelika crkva na spomenutom križanju okuplja vjerničku zajednicu, slavi Boga i tako izgrađuje živu Crkvu. Naime, zagrebačku župu Svete Obitelji utemeljio je nadbiskup Antun Bauer, kao petu župu u radničkim dijelovima Zagreba koji se tada užurbano razvijao. Prva inicijativa za gradnju crkve na Kanalu i Sigečici potekla je od članova Hrvatske seljačke stranke, još u kolovozu 1933. Kamen temeljac postavljen je nakon nemalih poteškoća, a blagoslovio ga je nadbiskup-koadjutor bl. Alojzije Stepinac 27. lipnja 1937.

Foto s posvete crkve – iz Monografije

U monografiji “Župa Svete Obitelji – prošlost i sadašnjost na Kanalu”, koju je izdala istoimena župa, prikazan je povijesni hod te mjesne Crkve prije i nakon osnutka župe, ali i crtice i brojne fotografije iz prošlosti župe, kao i situacija nakon demokratskih promjena. Imenima i fotografijama predstavljena su duhovna zvanja i svećenici porijeklom iz župe, ali i oni koji su na župi djelovali, a tu je i župna statistika od osnutka do 2014. godine.

Bolna povijest

Iz povijesti župe Svete Obitelji izdvajamo događaje koji su, neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, teško pogodili župu. “Prvi je bilo uhićenje župnika Petra Kovačića 1945. Župnik je u zatočeništvu najprije osuđen na šest godina, a nakon žalbe osuđen na smrt i pogubljen iste godine. Međutim, gotovo dvije godine nije se znalo ništa o njegovoj sudbini. Drugi se događao više mjeseci na području župe i u neposrednoj blizini crkve Svete Obitelji. Nakon ulaska partizanskih jedinica u grad u svibnju 1945., OZN-a osniva sabirni ‘Logor na Kanalu’, na mjestu današnjega Autobusnog kolodvora. Na taj su prostoru bili dovođeni mnogi uhićeni zagrebački intelektualci i zarobljeni pripadnici HOS-a, a nakon 15. svibnja i mnogi bleiburški izručenici. (…) I danas ima svjedoka koji se sjećaju tih logoraša i dolaska rodbine koja im je donosila hranu, uz psovke i maltretiranja tamošnjih čuvara.”

Crkva Svete Obitelji u Držićevoj – iz Monografije

U dijelu pak opisa nutarnjeg uređenja crkve Svete Obitelji piše da “arhitektonski i umjetnički domet crkve Svete Obitelji nije osobit, ali ima višestruke simbolike. Ona je ‘misijska’ ili ‘kolonijalna’ crkva u siromašnoj radničkoj ili ‘misijskoj’ četvrti, a njezina umjetnička oprema i nutarnje uređenje, u kojoj sudjeluju župljani, obitelji i osobito žene kao umjetnice i donatorice, upućuje na to da je tada uistinu bila sagrađena i opremljena obiteljska crkva, posvećena Svetoj Obitelji.”

Živa Obiteljska zajednica

Iz rubrike Život župe izdvajamo tekst o župnoj Obiteljskoj zajednici nastaloj krajem 2010., na inicijativu župnika vlč. Ivice Zlodija. Kako tada piše župnik Zlodi, “suvremena obitelj prolazi kroz teške promjene. Stvarnost današnjega društva, u kojoj hrvatske obitelji žive, obitelji nije nimalo sklona i one su postale nesigurne u sebe i u svoje poslanje u cjelokupnom društvenom i vjerskom životu. Želimo, stoga, u našoj župi, koja u svom imenu nosi simboliku svetosti obitelji, osnovati Obiteljsku zajednicu koja bi imala zadatak promovirati prave kršćanske vrijednosti, prije svega Ljubav.”

Kako piše u monografiji, “Obiteljska zajednica kroz godine ostvaruje svoje ciljeve povezivanja obitelji unutar župe kroz međusobno upoznavanje i druženje, zajedničke projekte, molitvu, pomaganje u zajednici onima koji su u potrebi, promicanje kršćanskih vrednota u braku i obitelji, pomoć u slobodnom vremenu… Produbljuje i jača svoje djelovanje na tri područja: bračna komunikacija, odgoj djece i mladih i obiteljska duhovnost. Sastaje se jednom mjesečno, obično prvog petka u mjesecu.”

Naslovnica monografije

Neka i ova monografija župe Svete Obitelji bude trajan spomen važnosti očuvanja obiteljskih vrijednosti zajedništva, suradnje i pomaganja potrebitima, baš onako kako je bilo u vrijeme gradnje crkve i života te gradske Crkve u vremenima nesklonim vjeri.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja