Budi dio naše mreže

Papa Franjo prihvatio je 14. siječnja 2023. odreknuće od pastoralnog upravljanja Zadarskom nadbiskupijom mons. Želimira Puljića, priopćila je u podne Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj. Životopis umirovljenoga zadarskog nadbiskupa mons. Puljića donosimo s mrežne stranice Zadarske nadbiskupije.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Mons. Želimir Puljić rođen je 7. ožujka 1947. u mjestu Kamena pokraj Mostara, župa Blagaj, kao peto dijete u obitelji. Osnovnu školu počeo je pohađati u Blagaju i Mostaru, a završio u Požegi. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku (1962.-1966.). Nakon završene mature upisao je teološki studij u Splitu (1966.-1970.), a nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Urbaniana. Na Lateranskom sveučilištu u Rimu je 1978. postigao licencijat iz pastoralne teologije. Osim teologije, završio je i Fakultet odgojnih znanosti na Salezijanskom sveučilištu u Rimu, gdje je doktorirao iz psihologije 12. ožujka 1980.

Svećeničko ređenje u Rimu i biskupsko u Dubrovniku

Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 24. ožujka 1974. godine u Rimu. Po završetku studija i povratku iz Rima, na Katoličkoj bogosloviji u Sarajevu vršio je službu prefekta studenata (1978.-1980.), prefekta studija (1980.-1986.) i rektora bogoslovije (1986.-1989.). Na Teologiji predaje opću psihologiju, psihologiju religije i katehetiku.

Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je dubrovačkim biskupom 7. prosinca 1989. godine.

Za biskupa je mons. Puljić zaređen u Dubrovniku 14. siječnja 1990., kad je i preuzeo službu upravljanja biskupijom.

Služba zadarskoga nadbiskupa

Nakon dvadesetogodišnjeg služenja u Dubrovačkoj biskupiji, papa Benedikt XVI. imenovao ga je 15. ožujka 2010. zadarskim nadbiskupom. U službu je uveden u zadarskoj prvostolnici sv. Stošije 24. travnja 2010. godine. Geslo nadbiskupa, od sada u miru, Želimira Puljića, 113. pastira u 17 stoljeća zadarske Crkve, bilo je ‘Unitas, libertas, caritas – jedinstvo, sloboda, ljubav’.

Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obavljao je više službi: bio je član Stalnog vijeća HBK (1996.-2002.), predsjednik Vijeća za obitelj (1991.-1998.), član Komisije za Hrvatski zavod “Sv. Jeronima” u Rimu (1997.-2002.), član Komisije za uređenje odnosa s državom (1996.-2002.) te njen predsjednik (1999.-2002.).

Prvi put je za predsjednika HBK izabran 14. studenoga 2012. na 45. plenarnom zasjedanju HBK u Zagrebu, a reizabran na 55. plenarnom zasjedanju 10. listopada 2017. i tu je službu obnašao do 18. listopada 2022.

Dosad je mons. Puljić pri HBK obnašao i službe predsjednika Vijeća HBK za kulturu i crkvena kulturna dobra (od 1998. godine) te predsjednika Mješovite komisije HBK i Hrvatske redovničke konferencije.

Nadbiskupov posljednji službeni susret s novinarima

Na susretu s medijskim djelatnicima u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru 22. prosinca 2022., nadbiskup Puljić zahvalio je novinarima i svima koji rade u obavijesnim sredstvima “za sve dobro koje čine kao medijski djelatnici”.

Početak Ivanovog Evanđelja koji glasi ‘U početku bijaše Riječ’, mons. Puljića potaknulo je reći kako su mediji danas toliko prisutni da bi se moglo reći – U početku bijaše komunikacija. “Jer riječ zapravo jest komunikacija. Čovjek je biće komunikacije i kad ne bi komunicirao, čovjek bi bio najviše kažnjen. Jer ako hoćeš nekoga kazniti, onda ga izoliraj i ne dopusti mu dodir s ljudima”, upozorio je mons. Puljić.

Profesija i zadaća novinara izuzetno je važna i visoko cijenjena. Ali jasno je da ovisi i o tome kako se ta profesija obavlja.

“Baš to bih htio istaknuti, kako ljudi znaju cijeniti i komentirati tko je pravi profesionalac. Dakle, novinar, i svaki djelatnik obavijesnih sredstava uistinu mora biti profesionalac. A to znači da ne smije dati podvrgnuti sebe političkim, ekonomskim ili nekim drugim utjecajima. Novinar profesionalno obavlja svoj posao, pa makar ga i ‘koštalo’. A radi čega profesionalno obavlja svoj posao? Radi istine! Jer novinaru je stalo do istine”, istaknuo je mons. Puljić.

“U svijetu masovnih medija danas, jako mi se čini važnim spomenuti vama, poštovani novinari: Nikad ne zaboravite dostojanstvo čovjeka! Bog se radi toga rodio i radi nas slabih, grešnih, otpisanih, prezrenih, ali da nam uzdigne naše dostojanstvo. To nije naše. To je njegovo!

Boga poštujemo time što poštujemo čovjeka, bližnjega i njegovo dostojanstvo.

“Stoga bih novinarima i svim djelatnicima obavijesnih sredstava poželio da u tom časnom poslu uistinu budete svjedoci istine, da svoj posao profesionalno obavljate i da nikad ne zaboravite važnu tematiku ljudskog dostojanstva”, poručio je nadbiskup Puljić medijskim djelatnicima.

Oče nadbiskupe, hvala Vam na ovim riječima i svim susretima i – na mnogaja ljeta!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja