Budi dio naše mreže

Državni arhiv u Zadru čuva službene tragove raznih uprava kao i različita arhivska vrela važna za proučavanje prošlosti Zadra i cijele Dalmacije. S obzirom na ograničenja fizičkih susreta zbog suzbijanja širenja koronavirusa, odlučili su na svojim mrežnim stranicama objaviti nove digitalizirane dokumentacijske cjeline.

/ hk

U povodu obilježavanja svoga dana, Državni arhiv u Zadru omogućit će, od 24. rujna, putem svoje mrežne stranice korištenje svih 638 pergamena dominikanskog Samostana sv. Dominika zajedno s kratkim sadržajem za svaku pojedinu pergamenu, kako bi ovo vrijedno gradivo bilo dostupnije istraživačima diljem svijeta.

Pergamene su dio fonda HR-DAZD-338, Dominikanski samostan Sv. Dominika (1066. – 1807.) koji predstavlja jedan od najstarijih i najvrjednijih fondova hrvatske arhivske baštine. Osim pergamena, fond sadrži pojedinačne dokumente, rukopise i tiskovine u vremenskom rasponu od 11. do 19. stoljeća. Postupak snimanja pergamena, njihovo postavljanje na mrežnu stranicu i kontrolu zapisa, izvršili su djelatnici Državnog arhiva u Zadru.

Arhiv generalnoga providura u Zadru osnovan je prije 396 godina!

“S obzirom na ograničenja fizičkih susreta zbog suzbijanja širenja koronavirusa, odlučili smo naš Dan obilježiti upravo objavljivanjem online novih digitaliziranih dokumentacijskih cjelina na našim mrežnim stranicama”, poručili su iz Državnog arhiva u Zadru.

Inače, Državni arhiv u Zadru svoj dan obilježava 20. rujna. Naime, 1624. generalni providur Francesco Molin osnovao je, po ovlaštenju mletačkog Senata, Arhiv generalnoga providura u Zadru. Tada u Zadru započinje organizirano čuvanje važnih dokumenata na jednom mjestu, određuju se poslovi Arhiva, rad službenika i način rada, donosi se propis o poslovanju i zaštiti gradiva te se imenuje prvi arhivist.

Od tada do danas, punih 396 godina, zadarski arhiv čuva službene tragove raznih uprava kao i različita arhivska vrela važna za proučavanje prošlosti Zadra i cijele Dalmacije, piše na mrežnoj stranici Arhiva. U cilju omogućavanja lakše dostupnosti izvornog arhivskog gradiva, Državni arhiv u Zadru od 2016. u vlastitom Fotolaboratoriju obavlja njegovu sustavnu digitalizaciju. Digitalnom arhivu možete pristupiti putem poveznice.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja