Budi dio naše mreže

"Potresi, epidemija i sve druge nevolje ne mogu nam ništa, ako imamo Gospodina u srcu. On je taj koji nas vodi i koji se brine za nas. Tko ima Isusa ima sve. Mnogi danas traže sreću u materijalnim stvarima, a ne znaju da je jedina sreća u Gospodinu. Ne može nam ništa ni potres ni korona kad imamo Božje osiguranje. I važno je da u našem životu i u našim domovima ima Duha Božjega jer bez Duha sve je isprazno", poručio je vlč. Ivan Grbešić.

/ Ivana Markić

Podsjetimo, Zagrebačka nadbiskupija izvijestila je u travnju prošle godine o stanju u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju posebno teško stradalom u potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu u nedjelju 22. ožujka. U svim tim teškoćama, premda im je potres gotovo srušio crkvu, Čučerčani nisu ostali bez nade, nego su se još čvršće povezali u živu Crkvu koja u vremenima poteškoća svjedoči pravom evanđeoskom zauzetošću i ljubavlju prema bližnjima, onima ranjenima, starima, nemoćnima.

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju jedno je od najstarijih prošteništa na području Zagreba. Blaženi Alojzije Stepinac odredio ju je kao polazište zavjetnog hodočašća grada Zagreba u Mariju Bistricu. Uz proslavu 800. obljetnice prvoga spomena Čučerja 2001. godine obnovljeni su crkva i župni dvor. Konačno su dobili svoju privremenu crkvu u kojoj su proslavili svojeg titulara župe.

Na početku misnog slavlja vlč. Marko Torbar podsjetio je kao i vlč. Ivan Grbešić i vlč. ŽPaško Glasnović dolaze iz župa koje su potresom pogođene. “Potres nas je povezao i zaista smo jedni druge duhovno obnovili u ovim vremenima”, rekao je.

A vlč. Grbešić kazao je da njegova župa i župa Čučerje posvećene Pohodu Blažene Djevice Marije, a dok je župa vlč. Glasnovića posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije. “Mi mlađi svećenici još moramo hodati prema nebu, dok je vlč. Glasnović već srcem gore”, istaknuo je.

Uvijek me raduje kada vidim kako je župa puna života, a to je upravo kod vas.

Na početku homilije istaknuo je da ga ponajviše raduje vidjeti djecu jer oni su budućnost Crkve. “Uvijek me raduje kada vidim kako je župa puna života, a to je upravo kod vas. Hvala vam što rađate djecu i što ste otvoreni životu. Dragi mladi ne bojte se braka i života. Budite otvoreni životu jer bez djece nema ni budućnosti”, istaknuo je vlč. Grbešić.

Hvala vam što rađate djecu i što ste otvoreni životu.

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije Čučerje

Vlč. Ivan Grbešić kazao je da je i njegova župa potresom pogođena i da je upravo taj događaj ono što je povezalo ove dvije župe. “Potresi, epidemija i sve druge nevolje ne mogu nam ništa, ako imamo Gospodina u srcu. On je taj koji nas vodi i koji se brine za nas. Tko ima Isusa ima sve. Mnogi danas traže sreću u materijalnim stvarima, a ne znaju da je jedina sreća u Gospodinu. Ne može nam ništa ni potres ni korona kad imamo Božje osiguranje. I važno je da u našem životu i u našim domovima ima Duha Božjega jer bez Duha sve je isprazno”, naglasio je.

Potresi, epidemija i sve druge nevolje ne mogu nam ništa, ako imamo Gospodina u srcu. On je taj koji nas vodi i koji se brine za nas.

U svojoj homiliji vlč. Grbešić naglasio je da je Marija je bila prvo svetohranište. “Ona je u svojem srcu nosila Isusa. Ona je primjer nama svima da i onda kada ne shvaćamo zašto nam se nešto događa budemo svjesni da nismo sami da je Bog s nama. Dođite često pred svetohranište, kleknite pred Isusom u molitvi da vam pomogne hoditi kroz život. Ponekad ne razumijemo zašto nam se nešto događa, ali Bog svemu daje smisao, On je taj koji mijenja naše planove i čini još boljim od onoga što smo zamišljali. Često nije po našim planovima, ali On zna zašto čini nešto u našem životu. Moramo znati da bismo bez Boga bili izgubljeni”, poručio je.

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije Čučerje

Dođite često pred svetohranište, kleknite pred Isusom u molitvi da vam pomogne hoditi kroz život.

Vlč. Ivan Grbešić podsjetio je kako je Elizabeta već bila u poodmakloj dobi i da je njezina trudnoća zaista čudo. “Upravo kroz njezinu trudnoću Bog pokazuje da je On Bog čudesa. Neka On i u našim životima bude Bog čudesa. Gospa je ta koja nas vodi i zagovara. Ona nije na nekoj zabavi u Nebu, nego je Marijin pogled vazda na nama. Marija je poput navigacije. Da nisam imao navigaciju ne bih znao doći u Čučerje. Tako da nema Marije ne bismo znali doći ni do Boga. Marija se mogla oglušiti na anđela Gabrijela, ali nije, pristala je. Od tog trenutka Marija se nije pristala samo brinuti za Isusa već i za nas. Ona je ta koja nas uči kako ljubiti i koji je smisao života”, rekao je.

Gospa je ta koja nas vodi i zagovara.

“Draga djeco morate biti sretni jer duboko u srcu nosite Isusa. On je tu uvijek za vas. Primjer vam može biti bl. Karlo Acutis koji je toliko volio Isusa i svakodnevno se pričešćivao i njegovo tijelo koje je neraspadnuto upravo svjedoči o važnosti primanja Isusa. Tako i vi primajte Isusa svaki dan u svoje srce kako bi zadobili vječni život”, zaključio je.

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije Čučerje

Na koncu misnog slavlja vlč. Marko Torbar prvenstveno je zahvalio dragom Bogu što su mogli slaviti misno slavlje u novoj montažnoj crkvi. “Velika je to radost za našu župu. Danas smo ovdje po prvi puta imali svetu ispovijed, a jučer smo ovdje imali vjenčanje. Obilno smo blagoslovljeni u ovoj romantičnoj atmosferi jer smo još uvijek bez svjetala. Idemo korak po korak gradimo ovu crkvu, ali i izgrađujemo naša srca, ono što je najvažnije”, rekao je vlč. Torbar.

Župljani su iskazali radost zbog ovoga događaja. “Napokon imamo privremenu crkvu nakon što smo bez naše ostali u ožujku prošle godine. Velika je to radost za sve nas. Zahvalni smo Gospi koja je uvijek uz nas i ne napušta nas nikada. Sigurna sam da je Gospa isprosila milost da dobijemo ovu privremenu crkvu”, rekla je jedna župljanka za Hrvatsku katoličku mrežu.

A župnik Torbar je posebno istaknuo važnost ovoga trenutka i otkrio da jedva čeka da župu pohodi kardinal Josip Bozanić te blagoslovi privremenu montažnu crkvu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja