Budi dio naše mreže

Župa Pohoda BDM u Čučerju svečano će proslaviti blagdan Imena Marijina u nedjelju 18. rujna. Tradicionalno proštenje te nedjelje u HKR-ovoj emisiji Aktualno najavio je župnik vlč. Marko Torbar.

/ md

Župa Pohoda BDM oštećena je u potresu te u njoj još uvijek nije moguće slaviti svetu misu, no ondje će se u montažnom objektu održati svečana proslava i proštenje u povodu blagdana Imena Marijina. Trodnevna duhovna priprema uoči proslave blagdana Imena Marijina počinje u četvrtak 15. rujna, a najavio ju je župnik u Čučerju, vlč. Marko Torbar.

Montažni objekt u kojem će se odviti proslava ima 400 metara kvadratnih i veliki plato ispred crkve te je dovoljno velik kako bi primio veći broj župljana. “Srdačno pozivamo vjernike na naše proštenje koje će se održati vikend poslije 299. Zavjetnog hodočašća u Mariju Bistricu te vjerujem da će naši Zagrepčani, dobročinitelji i prijatelji župe moći odazvati”, poručio je vlč. Marko Torbar.

Večernjoj svetoj misi u 19 sati u sklopu trodnevne pripreme za nadolazeći blagdan prethodit će cjelodnevno klanjanje kojim se želi, kako je istaknuo vlč. Torbar, zahvaliti Bogu za sva dobročinstva koja su primili te duhovno podizati župu pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Misna slavlja predslavit će don Antonio Mikulić, vojni kapelan u vojarni “Croatia” koji će nastojati potaknuti vjernike na dobru pripremu za blagdan Imena Marijina.

Na sam blagdan bit će prilike za ispovijed, a svete mise započet će zornicom u 6 sati koju će predslaviti domaći župnik vlč. Marko Torbar. Euharistiju u 9 sati predvodit će vlč. Martin Krizmanić. Hodočasničku misu u 11 sati predslavit će župnik Župe Stupnik Lučko vlč. Dubravko Škrlin Hren, a misu u 18 sati kapelan u Retkovcu vlč. Filip Šešek, koji će nakon mise podijeliti svoj mladomisnički blagoslov.

Blagdan Imena Marijina Crkva slavi 12. rujna, a vanjska proslava bit će ove nedjelje, s obzirom da je protekle nedjelje održano 299. Zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu u kojem su sudjelovali i vjernici iz Čučerja. “Župa u Čučerju jedno je od pet polazišta na Mariju Bistricu od 1934. kada je zagrebački kardinal Alojzije Stepinac odredio župu za hodočasničko polazište i sam hodočastio. Željeli smo se uključiti u Zavjetno hodočašće, a onda i koji tjedan kasnije proslaviti naše župno proštenje”, kazao je vlč. Torbar.

Na pitanje o značenju blagdana Imena Marijina za nas vjernike. vlč. Torbar istaknuo je kako njeno ime znači pobjedu, kada je kršćanska vojska pobijedila Turke kod Beča. “Vjernici su u nevoljama života zazivali ime Marijino te mi zato želimo upravo njezino najsvetije, najčistije, najvjernije i najodanije ime uvijek zazivati”, poručio je vlč. Torbar.

Plakat događaja / Foto: IKA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja