Budi dio naše mreže

Povodom proslave svetkovine Majke Božje Bistričke u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici u emisiji „Aktualno” Hrvatskoga katoličkog radija gostovao je rektor Svetišta vlč. Domagoj Matošević. Istaknuo je kako je upravo bl. Alojzije Stepinac zamislio postavljanje postaja Križnog puta u Svetištu te je pojasnio zašto vjernici rado hodočaste.

/ hk

“Početak izgradnje naše bistričke Kalvarije zamislio je upravo bl. kardinal Alojzije Stepinac. Prve četiri postaje križnog puta su njegova donacija. One su naručene i stigle su iz Italije, no zbog rata ostale postaje nisu stigle”, istaknuo je vlč. Domagoj.

“Kada danas vidimo koliko ljudi razmatra pobožnost križnog puta – hoda, šeće i moli našom Kalvarijom – onda možemo zaključiti da se ta ideja blaženika Stepinca da Marija Bistrica doista zaživi kao nacionalno svetište itekako ostvarila”, rekao je rektor Svetišta.

Vlč. Domagoj istaknuo je kako mnogo hodočasnika iz Zagrebačke nadbiskupije, ali i svih drugih biskupija rado dolazi u Mariju Bistricu.

Vlč. Domagoj Matošević / Foto: svetiste-mbb.hr

“Ovdje pronalaze jedan duhovni mir i pristupaju sakramentu pokore i pomirenja. Na neki se način susreću sa živim Gospodinom. To sjeme koje je davno zasijao bl. Alojzije Stepinac danas donosi svoj rod”, istaknuo je.

Naglasio je kako danas mnogo župa organizira različita hodočašća i u Hrvatskoj i izvan nje. Na pitanje zašto vjernici rado hodočaste, odgovorio je: “Vjernici spajaju dvije ugodne stvari. Jedna je odmor i rekreacija, taj turistički element. Ne možemo reći da to nije bitno ljudima. S druge strane, onima koji su vjernici bitno je i posjetiti važna hodočasnička mjesta”.

Ideja blaženika Stepinca da Marija Bistrica doista zaživi kao nacionalno svetište itekako se ostvarila.

Naglasio je kako čovjek nije samo duhovno biće te kako ta dva aspekta hodočašća ne treba suprotstavljati.

“Čovjek je i tjelesno i psihičko biće te je potrebno brinuti se i za svoje tijelo i za svoju psihu. Naravno, ne smijemo zanemariti duhovnu dimenziju. Mi koji živimo i djelujemo u svetištima moramo se truditi da se svetišta ne sekulariziraju i postanu previše svjetovna. Važno je da čovjek u svetištu osjeti da je na nekom drugačijem mjestu”, zaključio je vlč. Domagoj.

Svetište Majke Božje Bistričke / Foto: svetiste-mbb.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja