Budi dio naše mreže

Dubrovački vjeroučitelj Šime Zupčić oglasio se oko različitih mišljenja vezano uz gostovanje teologinje Tine Beattie na ljetnoj školi u Dubrovniku. Istaknuo je kako ga žalosti što "naša teološka scena u Hrvatskoj zazire od dijaloga, što se bojimo onih koji misle drugačije". "Imamo pravo s teologinjom Beatttie se oko nekih stvari ne slagati (ili se uopće s njom ne slagati), ali zašto se bojati susreta, zašto se bojati dijaloga?", poručio je Zupčić.

/ mp

Podsjetimo, u subotu je biskup Ratko Perić uputio Kolegijalno pismo biskupu Mati Uziniću povodom poziva feminističkoj teologinji Tini Beattie da gostuje na Ljetnoj školi u Dubrovniku (15.-19. srpnja ove godine). U pismu je biskup Perić objasnio da je razlog njegovog pisanja Ljetna teološka škola u Dubrovniku, odnosno kontroverzna i pozvana predavačica.

“Tina Beattie, obraćenica s prezbiterijanske zajednice u katoličku, a da nikada nije postala do kraja katolkinjom, najavljena je kao predavačica najprije kao ‘feministička teologinja’ na Ljetnoj školi u Dubrovniku (od 15. do 19. srpnja ove godine) s naslovom i radionicom ‘Društvo i pluralizacija: šanse i izazovi za žene u Katoličkoj Crkvi’, a potom je ispuštena riječ feministička jer se valjda još nije udomaćila pa djeluje šokantno i škandalozno. Međutim, Ti u intervjuu Večernjemu listu, 29. lipnja 2019., govoriš da je Tina dala velik doprinos ‘feminističkoj teologiji’. Znači li to da predviđaš njezin doprinos toj istoj ‘teologiji’ i na Ljetnoj teološkoj školi u Dubrovniku za desetak dana?”, poručio je biskup Perić. Cijelo pismo pročitajte OVDJE.

Dubrovački biskup Mate Uzinić u razgovoru za Večernji list objavljen povodom Ljetne škole teologije u Dubrovniku „Teologija u pluralnom društvu“ objasnio je kako je Škola zamišljena “kao susret u teološkom dijalogu oko važnih tema, teologa i studenata različitih teoloških učilišta i predavača različitih kršćanskih konfesija. Želja nam je progovoriti o izazovima naviještanja evanđelja u kontekstu pluralnog društvu te upozoravati na unutarnju raznolikost kršćanske, ali i raznolikost katoličke teologije… ne treba se bojati drugačijih glasova, glasova koji propituju uvriježene stavove. Oni nas potiču da bolje promislimo vlastite stavove”, rekao je biskup Uzinić. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Osvrt vjeroučitelja Šime Zupčića objavljenog na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“Ovih dana se razvila žestoka rasprava oko gostovanja feminističke katoličke teologinje Tine Beattie na Ljetnoj školi teologije Dubrovnik. Žalosti me što naša teološka scena u Hrvatskoj zazire od dijaloga, što se bojimo onih koji misle drugačije. Imamo pravo s teologinjom Beatttie se oko nekih stvari ne slagati (ili se uopće s njom ne slagati), ali zašto se bojati susreta, zašto se bojati dijaloga? Volio bih da smo kao Crkva ostavili to vrijeme iza sebe, ali čini se da baš i nismo. Mislim da Beattie postavlja dosta važna i jako zanimljiva pitanja, dotiče tabu teme u katoličkoj teologiji, što je važno. Ne moram se složiti sa svim njezinim odgovorima, ali pitanja koja postavlja su važna i nemojmo bježati od tih pitanja.

Čini mi se da mnogi teologiju doživljavaju isključivo kao onu koja će ponavljati ono što je Crkva izrekla. Pitam se, zašto sam onda studirao filozofsko-teološki studij? Korisniji bi mi bio neki ‘tečaj za papige’, ponoviš što je Crkva rekla, i to je to. Ili još lakše, dovoljno je naučiti se služiti dvjema funkcijama na kompjuteru: ‘kopiraj/copy’ i ‘zalijepi/paste’. Odeš na Katekizam Katoličke Crkve, kopiraš i zalijepiš gdje god treba. Ako je to uloga teologije, onda svi koji imamo diplomu teologije, možemo je slobodno iskoristiti ove zime za potpaliti vatru u kaminu. Debeo je to papir, dobro će poslužiti.

Kao katolički vjeroučitelj, kad god uđem u razred, znam u čije ime ulazim. U ime Katoličke Crkve. Pred tim mladim ljudima kojima sam poslan smijem pokazati otvorenost, moram pokazati razumijevanje za njihove životne situacije, njihove tjeskobe i probleme, moram im dopustiti da slobodno i otvoreno iznesu svoje mišljenje, ali u konačnici znam koji nauk im ja iznosim: nauk Katoličke Crkve. No, teologija kao znanost ima pravo propitkivati, na mjestima koja su za to prikladna, a jedna ovakva Ljetna škola teologije to svakako jest. Da teologija kroz povijest nije propitkivala nauk Crkve, još bismo vjeru branili oružjem (križarski ratovi), onima koji nisu katolici nametali svoju vjeru silom, samodostatno vjerovali da u raj idu samo katolici, tvrdili da je zemlja ravna ploča, da se sunce oko nje okreće, još bismo imali indeks zabranjenih knjiga, itd.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja