Budi dio naše mreže

Katehetska zimska škola "Vjera – znanje – iskustvo - O vrednovanju ne-mjerljivog" održava se u Zagrebu tijekom četvrtka i petka koja je okupila oko 350 vjeroučitelja. O izazovima s kojim se suočavaju vjeroučitelji u radu s djecom za Hrvatsku katoličku mrežu govorio je Zvonimir Lončar koji već već 22 godine radi kao vjeroučitelj u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin.

/ Marija Pandžić

Govoreći o izazovima u radu s djecom Lončar je istaknuo kako se oni pojavljuju svakodnevno.

“Naime, sa svakom novom školskom godinom suočavamo se s novim zadacima. Ali svakako učenici nisu isti kao prije 20 godina. Uistinu je svaka generacija nova jer ima nove poglede na svijetu, a u predmetu vjeronauk je to svakako važno. Moramo im se prilagoditi kako bi im približili vjerske istine”, poručio je naš sugovornik.

Kako nam je rekao, sve je više potrebno i djeci koja izjašnjavanju kao pripadnici Katoličke Crkve ne razumiju tu svoju pripadnost.

“Uzroci su različiti. Treba krenuti od društvenih uzroka gdje se govori da je sve dopušteno. Naša zadaća je da ih usmjerimo”, istaknuo je Lončar.

Suradnja s drugim vjeroučiteljima je sve lakša, a nju je omogućila i sve razvijenija tehnika.

“Nekad je informacija bila dostupna samo na stručnim skupovima, a sad nam komunikaciju omogućuju i razne mrežne stranice”, nadodao je.

Katahetska zimska škola, 2019.

Prema Lončarevim riječima, u obavljanju posla pomaže mu i Nacionalni katehetski ured.

“Moram priznati da smo mi privilegirani u odnosu na druge predmete, jer se ured bavi i vjeronaukom u školi. To je dobra stvar.”

Kaže da je zadovoljan atmosferom u učionici jer učenici žele biti na predmetu vjeronauk, a da je na njemu da ih dobro usmjeri.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja