Budi dio naše mreže

Tijekom vikenda 3. i 4. srpnja, u organizaciji Bratovštine Sv. Jakova iz Samobora započeto je trasiranje projekta “Camino Podravina” u kojem je sudjelovalo preko 60 hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske. Camino Podravina je novi dodatak hrvatske Camino rute kao dijela europske mreže hodočasničkih puteva sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe. Camino rute širom Europe godišnje prohoda preko 1.5 milijuna ljudi. Hrvatska je donedavno bila jedina europska zemlja bez Camino rute unatoč tradiciji ovog hodočašća još od 1203.godine.

/ mp/IKA

Nakon uspješno predstavljeni dionica kroz otok Krk i Imotsku krajinu koji su zabilježili više od 2.500 noćenja tijekom prvih mjeseci ove godine, Camino mreža puteva se počela širiti i na  područje Podravine. Tijekom prva dva dana hodočasnicima iz svih krajeva Hrvatske priključi se i značajan broj lokalnih sudionika.

Hodočašće je započeo u subotu ujutro, svetom misom i blagoslovom hodočasnika u Ferdinandovcu, a nastavilo se kroz Podravske Sesvete, Kloštar Podravski te Kalinovac. Misu u župnoj crkvi sv. Ferdinanda u Ferdinandovcu predvodio je župnik vlč. Daroslav Benjak koji je pristiglim hodočasnicima podijelio hodočasnički blagoslov. Misu su svojim narodnim nošnjama uzveličali domaći vjernici a bratimi Bratovštine sv. Jakova obukli su svoje svečane tunike. Domaća Bratovština sv. Ferdinanda pomogla je oko pripreme doručka , večere i organizacije noćenja za hodočasnike. Vjeroučitelj Robert Ščuka predložio je i vodio  hodočasničku trasu dugačku oko 50 kilometara. Na svim postajama sudionike ovog hodočašća dočekivali su mjesni župnici.

Drugi dan hodočašća iz Kalinovca se prolazilo kroz Đurđevac, Virje da bi u nedjelju ovo hodočašće završilo svetom misom u svetištu Majke Božje u Molvama.  Dan je započeo katehezom kod spomenika Ivanu Golubu, teologu i piscu. Katehezu je moderirao vjeroučitelj Radovan Librić.

U Đurđevcu sudionicima je predstavljena bogata kulturna baština, a u Virju se kolona hodočasnika zaustavila u kapeli sv. Jakova (Jakoba), prelijepe barokne unutrašnjosti. Završetak je bio u crkvi u Molvana. Misi je prethodilo klanjanje pred Presvetim. Misu je predslavio fra Zdravko Tuba koji je hodočasnicima predstavio svetište. Na kraju su svi častili kip Majke Božje u njenoj zavjetnoj kapeli.

Camino Podravina

Hodočasnici su imali priliku uživati u prekrasnom krajoliku te iznimnoj gostoljubivosti Podravaca koji su ih dočekali okrjepom i predstavljanjem baštine svojega kraja. Prvi hodočasnici dobili s posebne pečate u svoje hodočasničke putovnice.

Projekt Camino kroz Hrvatsku uključuje obnovu srednjovjekovnih hodočasničkih ruta kroz Hrvatsku prema Santiago de Composteli. Jedna o 18 planiranih dionica je i Camino Podravina, koncipirana kao zasebni hodočasnički i turistički proizvod, motiv dolaska za višednevni boravak na području Varaždinske biskupije, Ukupna ruta.Camina Podravina ima 6 dnevnih dionica prosječne dužine dvadesetak kilometra koje vode od Ferdinanovca do Ludbrega.

Projekt Camino Podravina realizira Bratovština sv. Jakova uz potporu Turističke zajednice Koprivničko križevačke županije i Turističke zajednice Dravski Peski. Bratovština sv. Jakova jetakođer službeni predstavnik Hrvatske u Nadbratovštini sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnjoj instituciji koja okuplja Camino udruge iz cijelog svijeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja