Budi dio naše mreže

Pod geslom „Ne boj se, samo vjeruj!“ oko 500 mladih iz cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije sudjelovalo je u subotu 25. svibnja u Vinkovcima u dvorani Ekonomske i trgovačke škole „Ivan Domac“ na XIII. Nadbiskupijskom susretu mladih.

/ sk

XIII. Susret mladih Đakovačko – osječke nadbiskupije

Program je započeo molitvom koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Mario Žigman, uz Duhos band. Mlade je pozdravio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je i sam puno pomogao Uredu za mlade u realizaciji ovoga susreta.

Uslijedilo je predavanje dr. fra Maria Knezovića, župnika u Kočerinu u BIH, koji je mladima govorio o vjeri, svjedočeći primjerima iz vlastitog života. Njegovo je predavanje, često praćeno pljeskom sudionika, pratilo geslo susreta.

Tijekom susreta, mladi su imali mogućnost zapisati svoje molitve na bijelo platno koje je tijekom prinosa darova na misnom slavlju položeno na oltar.

Brojne pastoralne interesne skupine i udruge predstavile su svoj rad mladima kroz promotivne materijale. Mladi su obilazili štandove, razgovarali s volonterima, interesirali se gdje se i sami mogu uključiti u volonterski rad. 

Po dolasku na Susret štandove su posjetili i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić te đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić. Razgovarali su s volonterima i fotografirali se.

„Dijalog s pastirima“ i misno slavlje

Program je nastavljen „Dijalogom s pastirima“. Biskupi su naizmjence odgovarali na pitanja o njima samima, njihovu pozivu, mladima i odabiru životnoga puta, o predbračnoj čistoći, slučajevima opsjednuća, pedofiliji – te brojnim temama koje su samim mladi nametnuli pitanjima koja su slali. 

sdr

Petnaestak svećenika bilo na raspolaganju za ispovijed do misnoga slavlja koje je predvodio mons. Hranić, a propovijedao je mons. Ćurić. Tijekom homilije pomoćni biskup mladima je govorio o vjeri, iskustvu doživljaja Boga. Upozorio je – ako bi se naša vjera sastojala samo od pokušaja da se vinemo do Boga brzo bismo posustali.

„Naša nam vjera u pamet doziva nešto puno snažnije, otvara nas iskustvu povezanosti Boga i čovjeka. O tome svjedoči i Biblija, o tom vapaju prisutnom u čovjekovu srcu, a to je vapaj za blizinom s Bogom. Riječi pjesme Da te samo dotaknem govore: Da te samo dotaknem i dodirnem ti haljine, moje srce bilo bi cijelo, sve rane bi nestale i slika su današnjega evanđelja o žena koja se usuđuje doći do Isusa i dodirnuti mu haljine na što Isus ne ostaje ravnodušan, već joj daje priznanje za njezinu vjeru: Budi zdrava od svojega zla!, rekao je mons. Ćurić.

Bez obzira na naše pogreške, Bog nas ljubi onakve kakvi jesmo, naglasio je pomoćni biskup đakovačko-osječki te, oslanjajući se na riječi pape Franje, rekao – „Krist je naša nada i najljepša mladost ovoga svijeta. On živi i želi da i mi živimo, On je u nama i s nama i nikada nas ne napušta. Koliko god mi odlutali, Uskrsli nas uvijek poziva k sebi.“

Biskup je potaknuo mlade da hodaju s Kristom, da ga upoznaju i svugdje osjete njegovu blizinu te ne dopuste da Krist za njih postane stranac. Tijekom mise pjevanje je animirao Nadbiskupijski zbor mladih uz vodstvo maestra Želimira Sušića.

Susret mladih završio je duhovnim koncertom na Gradskom korzu, a uz Duhos bend, sa svojim bendom nastupio je i Stjepan Lach. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja