Budi dio naše mreže

"Most je impresivan. Dug je više od dva kilometra, a greda mosta je na 55 metara nadmorske visine. Pogled ispod mosta je spektakularan, čak i spektakularniji nego kad se gleda s bočne strane ili iz zračne vizure", istaknuo je arhitekt Toni Sardelić, koji je imao priliku obići most izbliže.

/ Hana Kilijan

Pelješki će most u srijedu 28. srpnja biti spojen u punoj dužini od 2,4 kilometra i tako će povezati krajnji jug s ostatkom Hrvatske. Posljednji segment mosta trebao bi se podići u srijedu navečer. Nakon toga slijedi opremanje mosta, a očekuje se da će radovi na tom najvažnijem infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj biti gotovi do kraja siječnja iduće godine.

Kako most izgleda izbliže, za Hrvatsku katoličku mrežu ispričao je arhitekt Toni Sardelić. On je, naime, bio ispod mosta, na mostu i, ono što mu je, kako je rekao, bilo najzanimljivije, u samom mostu.

Pogled ispod mosta je spektakularan!

“U trenutku kada sam bio na gradilištu, trebalo je spojiti raspone na tri srednja rasponska stupa. Naime, kada se taj dio zavari, unutarnji će prostor ostati dostupan samo osobama koje održavaju most. Iznutra je to vrlo impresivno i neobično”, rekao je naš sugovornik, ističući da ga se to posebno dojmilo, tim više što će utroba mosta poslije biti zatvorena za javnost.

“Most je impresivan. Dug je više od dva kilometra, a greda mosta je na 55 metara nadmorske visine. Pogled ispod mosta je spektakularan, čak i spektakularniji nego kad se gleda s bočne strane ili iz zračne vizure”, istaknuo je Sardelić.

Izgradnja ovakvoga mosta iznimno je složena!

Inženjeri, koji rade na izgradnji mosta, pojašnjava Sardelić, rekli su da je izgradnja ovakvoga mosta iznimno složena.

“Izgradnja je složena, prije svega, zato što prirodno tlo ispod mosta nije nosivo samo po sebi. Radi se o debelom višemetarskom sloju mulja, koji se trebao premostiti pilotima – čeličnim cijevima koje su se zabijale u podmorje. Ispumpavao se mulj i onda se lijevao beton. Na pilote, koji su nevidljiv jer se nalaze ispod razine mora, se podignula nadmorska konstrukcija koja je vidljiva. To je tehnički jako zahtjevno”, pojasnio je naš sugovornik, rekavši kako je najdublji pilot na oko 80 metara ispod razine mora.

“Projektant koji je projektirao most napravio je odličan posao. Most zaista izgleda impresivno u prostoru”, zaključio je arhitekt Toni Sardelić.

Pogledajte snimku arhitekta Tonija Sardelića!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja