Budi dio naše mreže

Pri kraju djelovanja na Sigetu, fra Smiljan Dragan Kožul je u intervjuu koji je u produkciji Nove Eve dao zajednici Ruah Adonai, podijelio iskustva koja je imao u svom apostolatu i svojoj svećeničkoj službi.

/ mk

Intervju će u nekoliko nastavaka obuhvatiti početak njegovog djelovanja, ali i savjete koje je Fra Smiljan Dragan Kožul ostavio mladim svećenicima koji imaju dvojbe koje je i on sam imao u svojim počecima.

U prvom intervjuu Fra Smiljan je posvjedočio kako je tijekom svog rada kao profesor na sveučilištu Antonianum u Rimu prolazio kroz krizu.

Tako je došao na ideju da kroz mjesec listopad odlazi u Lateransku baziliku svaki dan od 17 do 18 sati na sat klanjanja, kako bi mu Gospa pokazala čemu se treba posebno posvetiti. Predzadnji dan, 30. listopada, nakon što je obavio sat klanjanja osjetio je kako ga je netko povukao za plašt – bio je to jedan mladi bračni par. Htjeli su ga nešto upitati. Objasnili su mu kako su članovi karizmatske zajednice Milosrdnog Isusa koja okuplja mlade bračne parove, no ostali su bez duhovnika. Njihov bivši duhovnik im je rekao da svaki dan u mjesecu listopadu dolaze u Lateransku baziliku na sat kanjanja kako bi im Gospa izmolila duhovnika. Taj mladi bračni par ga je zamolio da postane duhovnikom njihove zajednice, što je on i učinio uz blagoslov svog poglavara.

Fra Smiljan je rekao kako mu je taj karizmatski karakter zajednice ispočetka bio pomalo smiješan i neobičan, posebno prilikom slavljenja. Međutim, neke pjesme koje su pjevali su ga toliko dirnule da su dugo u njemu odzvanjale. S vremenom je spoznao da Gospa od njega želi da vodi duhovnu zajednicu karizmatske obnove.

Fra Smiljan je vodio tu zajednicu nekoliko godina dok se nije morao vratiti u Hrvatsku.

Kada je dobio premještaj u Siget, dobio je i nalog da prije svete mise pokuša pokrenuti krunicu i sat klanjanja. Na tim događajima počela se okupljati ženska karizmatska zajednica Milosrdnog Isusa. One su supruge koje mole za svoju djecu i brak, no bile su bez duhovnika. Tako je  fra Smiljan postao njihovim duhovnikom.

U prvom nastavku intervjua posvjedočio je o svom posjetu Međugorju kada je na Križevcu zaista shvatio koja je Božja volja za njegov život – da moli, vodi duhovne obnove i seminare…

Podijelio je svoje iskustva s duhovne obnove u zajednici Cenacolo kada je prvi puta polagao ruke te iskustva s njegovog prvog održanog seminara, ispričao je i kako mu je kardinal Franjo Kuharić udijelio dekret da može moliti molitvu egzorcizma.

Prvi dio intervjua fra Smiljana Dragana Kožula o početku njegova apostolata u cijelosti pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja