Budi dio naše mreže

Rušenje svoda bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uspješno se odvilo u utorak, 28. rujna, u sklopu projekta naziva "Građevinski projekt hitne sanacije” izrađenog u srpnju 2020. godine na čelu s ing. Josipom Galićem. O provedenom rušenju i budućim planovima dan nakon miniranja na konferenciji za novinare govorili su uz Galića, izvođač radova obaranja svoda Marinko Dusper iz firme "Karabit" te voditelj cjelokupne obnove bazilike pater Damir Kočiš.

/ Marija Pandžić

Josip Galić, p. Damir Kočiš i Marinko Dusper

Josip Galić je istaknuo kako je miniranje svoda bio najjeftiniji način kako bi uklonila oštećenja te kako bi se moglo započeti s novom fazom obnove bazilike.

Rušenje svoda bio je poseban projekt, izrađen od firme Karabit, u rujnu 2020. godine. Prema riječima Duspere, taj je projekt prošao reviziju od strane struke te također predan Gradskom zavodu za zaštitu spomenika i prirode, a kasnije također odobren od strane istog Zavoda.

Voditelj cjelokupne obnove bazilike pater Damir Kočiš naglasio je kako prilikom rušenja svoda nije nastala nikakva šteta na pokretnoj baštini i dijelovima bazilike: svi oltari, vitraji, propovjedaonice, kapiteli ostali su sačuvani i neoštećeni.

Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu dan nakon miniranja svoda

“Zahvaljujemo svima na podršci te vjerujemo da ćemo s idućom fazom obnove krenuti u siječnju iduće godine”, poručio je p. Kočiš.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja