Budi dio naše mreže

VELIKA DONACIJA HKS-U Mikolčić: Odlučila sam žalosnu priču pretvoriti u plemenitu

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić primio je u četvrtak Ciku Mikolčić koja je Hrvatskom katoličkom sveučilištu darovala vrijedan novčani prilog u iznosu od 100.000 kuna. U srdačnom razgovoru rektor Tanjić je zahvalio Mikolčić za brigu za studente i Sveučilište te njezinom redovitom praćenju aktivnosti na tom Sveučilištu.

/ mp

Mikolčić je otkrila kako se odlučila za donaciju HKS-u.

Cika Mikolčić s rektorom Željkom Tanjićem

“Nakon velikih prepreka i razočaranja konačno smo ostvarili pravo na nasljedstvo naših djeda i bake iz Podravine, selo Bušetina, kraj Virovitice.  Odlučila sam da jednu žalosnu priču pretvorim u jednu plemenitu. Nasljedstvo je došlo od roditelja moga oca. Otac je bio jedinac, poslali su ga na studij u Beč, gdje je i doktorirao veterinu. Za vrijeme rata je radio u ratnom sanitetu i 1945. godine nestao, ili kako to sada zovemo općim imenom stradao bez traga kod Bleiburga. Djedu i baki je izvršena konfiskacija sve imovine, jer su bili imućni seljaci. Čak i po izjavi sadašnjeg pučkog pravobranitelja to je bila najobičnija pljačka.

Nastankom države Hrvatske imali smo pravo na povrat imovine. Tek pred mjesec dana je uspjela prodaja kuće u Virovitici i to gotovo u bescjenje. Moj dio nasljedstva sam odlučila donirati, da barem nešto lijepo i korisno ostane od njih. Odluka je pala da između ostalih to bude i Hrvatsko katoličko sveučilište. Na moju radost i čuđenje transakcija s novcem se sasvim slučajno dogodila na dan sv. Barbare, a tako se zvala moja baka.”

“Zahvaljujemo Mikolčić što je patnju i nepravdu svoje obitelji, koje joj je nanio komunistički režim, pretvorila u dar ljubavi i brige za Hrvatsko katoličko sveučilište”, poručili su u službenom priopćenju sa Sveučilišta. 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja