Budi dio naše mreže

"Ona najbitnije od osobina svetog Josipa je pokornost Bogu, a mi smo toliko puta oholi i tvrdoglavi, nepokorni Božjim planovima za naš život i najčešće propuštamo ono dobro što Bog ima za nas jer se bojimo proći nepoznatim ili malo težim putem. U našem životu dolaze različite problemi i stvari koje uopće ne razumijemo. I nemojmo rogoboriti na Boga već radije da od Boga tražimo da poput svetog Josipa možemo prihvatiti pravi smisao", poručio je rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente u razgovoru za HKR u utorak, 17. siječnja.

/ mp

Poznato je među vjernicima kako je upravo srijeda dan koji je posvećen svetom Josipu. Prema riječima mons. Sentea, postoji više razloga zašto je upravo taj dan posvećen sv. Josipu.

“Kao što je subota posvećena Blaženoj Djevici Mariji, utorak svetom Antunu, petak je dan muke Gospodnje, jer kao što znamo na Veliki petak je Isus Krist uskrsnuo, isto tako uvriježilo se da se sveti Josip na osobiti način časti, srijedom i po cijelom svijetu. I to smo mi i prihvatili u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Kad sam prije devet godina došao u Nacionalno svetište bila je devetnica sv. Josipu koja se sastoji od devet srijeda, a posebna je baš po tome što postoji devet karlovačkih župa karlovačkog dekanata pa je svaka župa jednu srijedu hodočastila svetom Josipu pa smo to protegnuli i na 19 srijeda tijekom Jubilejske godine sv. Josipa. Zašto? Jer je 19. ožujka dan svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, kao što je recimo trinaest utoraka svetom Antunu jer je 13. lipnja blagdan sveti Antuna.”

Kako je istaknuo mons. Sente, svaka srijeda je u Nacionalnom svetištu posebna, ali Velika devetnica počinje u srijedu, 18. siječnja.

“U mjesecu siječnju počinje ovogodišnja Velika devetnica, stoga je mi zovemo i velika pobožnost svetom Josipu koja uistinu posebna i lijepa. U srijedu, 18. siječnja, kreće Velika devetnica. Svaku srijedu imamo jutarnju misu u 6 sati koja je dosta dobro posjećena, a onda u večernjim satima kreće aktivniji program. U 17:45 počinje pobožnost svetom Josipu koji se sastoji od zaziva svetom Josipu, krunice svetog Josipa, a prije svake desetice i kao rektor izgovorim malo razmatranje o samom otajstvu krunice svetog Josipa, zatim završavamo s litanijama i nakon toga slijedi misno slavlje. Misu na prvu srijedu predvodit će naš karlovački dekan preč. Dražen Karačić, a pjevanje će animirati župni zbor Presvetog Srca Isusova iz Novog centra.”

Prema riječima mons. Sentea, nakon večernje mise slijedi i svjedočanstvo vjere s čime su započeli prije pet godina.

“Na kraju misnog slavlja javna osoba ili osoba iz vjerničkog života svjedoče o primljenom uslišanju po zagovoru svetog Josipa. U početku sam mislio da će to svjedočanstva biti tijekom devet srijeda, ali to se onda proširilo i dalje. Možda nemamo baš svaku srijedu svjedočanstvo, ali uistinu je riječ o pregršt osoba ili obitelji ili nekih zajednica koji govori o milosnom djelovanju svetog Josipa. Uistinu ta svjedočanstva daju onu točku na ‘i’ te je posebna radost kada ljudi iz prve ruke čuju onome kako je Josip moćan u ovo naše današnje vrijeme.”

Rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente naglasio je kako se i papa Franjo utječe svetom Josipu.

“Ona najbitnije od osobina svetog Josipa je pokornost Bogu, a mi smo toliko puta oholi i tvrdoglavi, nepokorni Božjim planovima za naš život i najčešće propuštamo ono dobro što Bog ima za nas jer se bojimo proći nepoznatim ili malo težim putem. U našem životu dolaze različite problemi i stvari koje uopće ne razumijemo. I nemojmo rogoboriti na Boga već radije da od Boga tražimo da poput svetog Josipa možemo prihvatiti pravi smisao.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja