Budi dio naše mreže

Akademski kipar brat Zdenko Vidović autor je velebnog mozaika od 200 kvadratnih metara, koji se nalazi u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. Mozaik je višeslojan po značenju i vrlo zanimljiv. Prostire se na tri međusobno odvojene plohe (zida) unutar svetišta. Prikazuje Utjelovljenje, Otkupljenje i Uskrsnuće Isusovo te Silazak Duha Svetoga i Crkvu (predstavljenu svecima, od prvoga pape sv. Petra i sv. Ivana do sv. Ivana Pavla II., koji je bio na čelu Kristove Crkve kad je mozaik planiran i stvaran).

/ Matija Maša Vekić

Mozaik je nastao odozgor prema dolje. Kompozicija je uglavnom kružna, uključujući nekoliko linijskih pravaca. Prvo je nastao Pantokrator (u sredini), zatim dječak Isus (na lijevo), pa Isus na križu (na desno), plameni jezici i simboli sakramenata, te na kraju sveci koji predstavljaju Crkvu (u dubini svetišta).

Zdenko Vidović, Crkva, dio mozaika s Jordanovca

Umjetnik Zdenko Vidović izradio je mnoga djela. Izdvojila bih samo neka nastala nedavno: dva njegova reljefa u Rimu, “Navještenje” koje se nalazi u crkvi St. Hugo i reljef “Edith Stein” u kapelici Santa Trinita, u Tihaljini u Bosni i Hercegovini “Raspelo”, a u Kanadi “Krist Kralj svega stvorenja”, “Kraljica Hrvata” i “Drvo života”.

Zdenko Vidović

Zdenko Vidović rođen je 1972. godine u Travniku, kao treće od petero djece u obitelji Joze i Mare Vidović. Osnovnu školu pohađao je u Vitezu, a srednju u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu, prve dvije godine u klasi prof. Marije Ujević, a diplomirao je kod prof. Stipe Sikirice. Ostvario je mnoga djela širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a i svijeta (u Kanadi i Italiji). Najveće djelo mu je mozaik u isusovačkoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu.

Zdenko Vidović – Sv. Majka Terezija

Od 2003. godine boravio je kraće vrijeme u Rimu. Nakon završene umjetničke i isusovačke formacije, poglavari su mu povjerili poslanje da umjetničkim stvaranjem bude priključen apostolskom poslanju cijele Družbe te na taj način služi Kristu i Crkvi. Prvi konkretni koraci tog novog poslanja bili su radovi na mozaiku u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu.

Zdenko Vidović – Sv. Ivan Pavao II.

Marljivi i samozatajni umjetnik, isusovački brat Zdenko Vidović vjerno i neumorno radi na svom poslanju, po isusovačkom geslu ‘Sve na veću slavu Božju’. Dok slovenski isusovac o. Marko Ivan Rupnik ima mnogo suradnika, isusovački brat akademski kipar Zdenko Vidović ima samo svoju rođenu sestru Zdenku koja mu pomaže u izradi njegovih zamisli.

Zdenko Vidović – Dar Sv. Ocu

Ima svoj prepoznatljiv rukopis, razvio je posebnu tehniku izrade mozaika što je vidljivo iz njegovih radova (“Sv. Ivan Pavao II.”, “Sv. Majka Terezija”, “Mali Isus” i ikona “Marija Majka Crkve” koju je darovao papi Franji). Živi i radi na Jordanovcu u Zagrebu, gdje ima svoj atelijer. Ove godine navršava 50. obljetnicu života pa mu čestitamo i želimo dug život i mnogo uspjeha u radu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja