Budi dio naše mreže

Svoj zlatni jubilej - 50 godina svećeništva pod geslom „On me zavolio, pozvao i čuvao!“ proslavio je u nedjelju 23. svibnja u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Bodu zahvalnim misnim slavljem fra Ante Perković, svećenik Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda - na službi u brodskom samostanu. Uz rodbinu i prijatelje na misi je sudjelovala zlatomisnikova majka Ruža, koja je toga dana slavila i svoj 102. rođendan, a koja je sa suprugom Markom, preminulom u 104. godini života rodila sedmero djece, a oni joj podarili 17 unuka i 15 praunuka.

/ mp/IKA

Ocrtavajući život i djelo zlatomisnika u prigodnoj homiliji fra Venancije Mihaljević, koji je također na službi u brodskom franjevačkom samostanu, između ostalog je naglasio kako je fra Antu Gospodin obdario lijepim darovima uma i srca osobito biti ‘čovjek čovjeku’ što su njegova braća franjevci, a i narod u njemu prepoznavali i poštovali.

„Nije ti bio težak nikakav posao. Davao si se potpuno u svakoj povjerenoj službi kroz 50 godina tvoga svećeništva. Voliš čovjeka, voliš svoju zajednicu, voliš svoje zvanje, voliš biti Kristov svećenik, i biti na službu proslavitelja Boga! Takav život i takav rad prepoznali su i oni koju su te prepoznali po tim ljudskim veličinama pa si onda dobi više javnih priznanja i spomen medalja: kao zatvorenik srpskih logora od samoga predsjednika RH Franje Tuđmana, potom od Đakovačko-osječke nadbiskupije, od Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara, općine Cernik i nekoliko udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Na svojoj  spomen sličici izrekao si Gospodinu svoju molitvu i želju – ‘Uzdrži me Gospodine u ljubavi svojoj!’  kao i riječi blagoslova sv. Franje – ‘Hvaljen budi Gospodine moj!’ Taj blagoslov neka bude nad tobom, a od svih nas molitva i čestitka“, rekao je uz ostalo o zlatomisniku fra Venancije. 

Zlatomisnik fra Ante Perković

Uz prigodni dar krunice od zlata u ime je obitelji zlatomisniku čestitala na kraju mise njegova rođena sestra Blaženka – redovnica Milosrdnih sestara Sv. Križa u Đakovu. Oživjela je neka od bratovih svjedočenja napose za vrijeme njegove službe u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata kada je bio zarobljen i u logoru, njegove predanosti Gospodinu i njegovoj Majci kojoj se utjecao još od malih nogu. Čestitajući majci Ruži 102. rođendan sin joj je predao svečanu svijeću , a praunuka cvijeće.

Čestitke zlatomisniku uputio je i domaći gvardijan fra Klaudio Milohanović.

S puno emocija zahvalio je na kraju mise zlatomisnik Gospodinu na tom velikom daru svećeništva, svojim roditeljima za dar života, svojoj obitelji i braći u provinciji Sv. Ćirila i Metoda.

Obitelj fra Ante Perkovića

Fra Ante Perković rođen je u Slobodnici 7. prosinca 1944. godine kao treće od sedmero djece od oca Marka i majke Ruže rođene Zelić. Za svećenika franjevca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda zaredio ga je 29. lipnja 1971. u zagrebačkoj prvostolnici biskup Franjo Kuharić. U tri je navrata (1990-1999) u provincijskoj upravi bio definitor Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. 

Na temelju svoga vlastitog iskustva svjedoka i žive memorije proživljavanja Domovinskog rata, kao i na temelju marijanske i franjevačke duhovnosti, naviještao je, svjedočio i gradio mir, pravednost, istinu i praštanje utemeljujući ih na vlastitomu oslobađajućem, soteriološkom iskustvu Kristove patnje, križa, uskrsnuća i novoga života.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja