Budi dio naše mreže

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u petak, 20. listopada novu prigodnu poštansku marku otisnutu povodom obilježavanja 90. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

/ dp

Marka autorice Katarine Lončar, dizajnerice iz Zagreba, tiskana je u 30.000 primjeraka te je označena slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te poštarine za dopisnicu, odnosno razglednicu u unutarnjem prometu, piše u priopćenju Hrvatske pošte.

Motiv na marki su spojene ruke mlađe i starije osobe kao simbol solidarnosti, zajedništva i ljubavi, logotip Caritasa i službeni slogan obilježavanja 90. obljetnice – Ljubiti djelima. Marka je izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

 

Foto: Hrvatska pošta

 

Podsjetimo, Caritas je 20. listopada 1933. osnovao zagrebački nadbiskup, mons. Antun Bauer, a s ciljem organiziranja humanitarnih inicijativa unutar područja Zagrebačke nadbiskupije. Brigu za Caritas nadbiskup Bauer povjerio je mons. Alojziju Stepincu koji je uređivao i informativno glasilo KARITAS.

Komunističke vlasti zabranili su rad Caritasa 1946., lišili ga imovine i prepustili Crvenom križu. Pod vodstvom kardinala Franje Šepera, 1967. karitativni rad je obnovljen, a 1969. Caritas je počeo pomagati napuštenoj djeci, trudnicama, obiteljima u potrebi i osobama s invaliditetom.

Organizacija je pružala humanitarnu pomoć i tijekom Domovinskog rata, a kardinal Franjo Kuharić 1990. službeno ju imenuje Caritas Zagrebačke nadbiskupije. Devedesetih godina Caritas osniva domove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, trudnice, osobe s invaliditetom i starije osobe te pokreće mnoge inicijative pomoći.

Kardinal Josip Bozanić 2006. donosi novi Statut i postavlja s. Jelenu Lončar koja ga reorganizira i proširuje spektar korisničkih usluga i aktivnosti. Danas Caritas uživa podršku mnogih donatora i volontera, a svjedočanstvima mnogih korisnika, važan su dio Caritasove povijesti.

Foto: Hrvatska pošta

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja