Budi dio naše mreže

Tradicija koncerata uskrsnih pjesama „Uskrs u ozračju tambure“ nastavljena je nakon dvogodišnje stanke, uzrokovane pandemijom, na uskrsni ponedjeljak 18. travnja u dominikanskoj samostanskoj i župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

/ md

Uz Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, kojim je prvi puta dirigirao Igor Kudeljnjak, na četvrtom po redu uskrsnom koncertu, nastupili su kao domaćini župni dječji zbor „Kažotići“, koji vode Jasenka Nikšić i Slavko Nedić, sopranistica Arijana Gigliani Philipp, tenor Marko Antolković, trio u sastavu sopranistica Arijana Gigliani Philipp, na orguljama Edmund Andler Borić i na klarinetu Bruno Philipp, te Komorni zbor „Ivan Filipović“ kojeg vodi njegov osnivač Goran Jerković, izvijestio je portal Dominikanci.hr.

Blagdanskom šetnjom u baštinski bogatom uskrsnom vremenu vodila je Lejdi Oreb, istaknuvši kako nas je „glazbenom stazom“ vodio Tamburaški orkestar HRT-a, koji djeluje 81 godinu. U njemu je 47 djelovao i njime 37 godina dirigirao maestro Siniša Leopold, koji je bio posebni gost večeri, i kojemu je zahvalila na očuvanoj baštini.

Tamburaški orkestar HRT-a / Foto: dominikanci.hr

U 75-minutnom programu izmjenjivale su se tradicionalne uskrsne pjesme (Gospodin slavno uskrsnu, Na nebu zora rudi, Uskrsnu Isus doista, Svetoj žrtvi uskrsnici, Pjevaj hvale, Magdaleno, Kraljice neba, raduj se) i klasične kompozicije (Bach, Mascagni, Schubert, Frank, Mozart, Händel), u prigodnoj obradi. Glumica Mladena Gavran kazivala je stihove dominikanca Rajmunda Kuparea (Uskrsna zvona) i Dragutina Domjanića (Vuzem). Uz prigodni razgovor s djecom iz dječjeg zbora „Kažotići“, nastupili su i dvoje mladih iz župe, Andra Žic i Ivor Rogić, sa stihovima pjesnika Dražena Panjkote (Glorija).

Pri završetku koncert uskrsnu čestitku izrekao je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, čije riječi donosimo u cijelosti:

Možemo poput Isusa Krista, koji je došao i kazao učenicima ‘Mir vama’, i mi pružajući ruke jedni drugima poželjeti onaj uskrsni mir.

„Mi kršćani ispovijedamo da je Gospodin naš Isus Krist treći dan ustao iz tame groba, odbacio one povoje koji su ga sputavali i one ubrusu koji su skrivali njegovo lice. Znakovito je da ove godine, treće godine, i mi postupno izlazimo iz one tame pandemije, odbacujemo brojne stvari koje su nas sputavale i skidamo one maske koje su skrivale naša lica. Možemo poput Isusa Krista, koji je došao i kazao učenicima ‘Mir vama’, i mi pružajući ruke jedni drugima poželjeti onaj uskrsni mir. Vjerujem da je i to znak pobjede života nad smrću. To je znak uskrsnuća, dobro uvijek nadvladava.

Fr. Slavko Slišković, dominikanski provincijal / Foto: dominikanci.hr

Radujem se što možemo obnoviti ovu tradiciju koncerata u našoj dominikanskoj crkvi blaženog Augustina Kažotića u ovoj znakovitoj godini koja povezuje dvije velike obljetnice. Prva je obljetnica, koju smo upravo ovdje proslavili, završili proslavu 800. godišnjice rođenja za nebo našega utemeljitelja, svetoga oca Dominika, ali i dolaska i kontinuiranog djelovanja dominikanaca na hrvatskim prostorima.

Sjećamo se ovoga velikana koji je bio branitelj i podupiratelj siromašnih, bolesnih, socijalno ugroženih, i nadamo se da ćemo dočekati njegovo proglašenje svetim.

A druga obljetnica se tiče našeg blaženika, Augustina Kažotića. Dogodine, ako Bog da, slavimo 700. obljetnicu njegova rođenja za nebo. Sjećamo se ovoga velikana koji je bio branitelj i podupiratelj siromašnih, bolesnih, socijalno ugroženih, i nadamo se da ćemo dočekati njegovo proglašenje svetim.

Krasno je bilo večeras ovdje sa svima vama. Ali naša radost nije potpuna, jer znamo da i u ovim trenucima naša kršćanska braća i sestre trpe nasilja, trpe rat, ugrozu i terorizam, trpe ugrozu i terorizam. Zato, neka ova naša pjesma bude jedna molitva Uskrslome, molitva da i u naše vrijeme pokaže snagu uskrsnuća, da se i u ovo vrijeme pokaže da je mir jači od nemira, da je pravda jača od nepravde i da je život jači od smrti. Nadamo se da će to onda biti prava uskrsna radost koju vam svima želim“, zaključio je dominikanski provincijal.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja