Budi dio naše mreže

Klis je bila srednjovjekovna utvrda u splitskom zaleđu, a naziv je dobio po klisurama na kojima je izgrađen i predstavlja simbol otpora prema Osmanlijama. Najpoznatiji branitelj Klisa bio je Petar Kružić.

/ mk

Prezime je dobio po rodnom mjestu Krug, a potomak je ličkog plemenitaškog roda. Bio je odličan vojskovođa. Imenovan je senjskim kapetanom 1521. Uspješno je branio Klis punih 15 godina. Nakon poraza na Mohačkom polju i pada Obrovca postalo je nemoguće obraniti utvrdu, pogotovo bez kraljeve pomoći, piše povijest.hr.

Osmanlije su 1536. okupili veliku vojsku te obnovili utvrdu u Solinu i izgradili još dvije u blizini Klisa kako bi ga potpuno ogradili. Nakon otprilike pola godine stiglo je 3 000 kraljevih (njemačkih) i 700 papinih (talijanskih) vojnika u pomoć Klisu. Petar Kružić predvodio je čitavu vojsku koja je napala i osvojila dvije turske utvrde. Kad su krenuli na treću, pojavio se Murat-beg s 2 000 vojnika koji su namjerno radili veliku buku kako bi se činilo da ih je mnogo više. Njemačko-talijansko-hrvatska vojska počela se povlačiti, a kapetan Petar Kružić je poginuo. Na nadgrobnoj ploči u crkvi Gospe Trsatske stoji latinski natpis koji u prijevodu znači: Ovdje se čuva sahranjena glava znamenitog kliškog junaka Petra Kružića † 1537.

Osmanlije su ponudili Klišanima da mirno predaju grad, a zauzvrat dobiju slobodu. To se i dogodilo 12. ožujka 1537.

Izvor: Katolički tjednik

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja