Budi dio naše mreže

"Krštenje je bilo u sklopu nedjeljne svete mise na engleskom jeziku i stoga zahtjevno za organizirati", poručio je vlč. Katanec.

/ Matija Đudarić

“Zajedničko krštenje planirao je filipinski veleposlanik, no budući da nije uspio doći u Hrvatsku, krštenje je prvotno odgođeno, a onda su se roditelji javili nama direktno”, objasnio je za HKR vlč. Anđelko Katanec.

“Djeca koja su se krstila su jako malena, sva su rođena u zadnjih pet mjeseci, ali roditelji su ih dobro čuvali te su za vrijeme mise bila budna, a opet mirna. Nakon samog čina krštenja počela su u jedan glas plakati kao da nam žele otpjevati svoju pjesmu, a potom su se opet utišala i pratila misu”, naglasio je.

Novokrštena djeca filipinskih roditelja sada su zauvijek povezana sa crkvom svetog Blaža u Zagrebu, a preko Crkve se zbližavamo i povezujemo kao braća i sestre bez obzira na jezik i etničku pripadnost.

Poseban doživljaj

 Objašnjavajući kako je doživio ovaj događaj, rekao je: “Lijepa je to slika nas vjernika različitih nacionalnosti povezanih u ljudskom i kršćanskom zajedništvu. U našu zajednicu uključeni su ljudi svih narodnosti te smo već više puta imali krštenja djece, ali i odraslih stranih državljanina. Tjedan ranije imali smo četiri krštenja, ali koliko se sjećam, nisam nikad u životu imao osmero krštenja odjednom. Ovo je stoga jedinstveno iskustvo i događaj za pamćenje.”

Foto: Anđelko Katanec/ Krštenje u župi sv. Blaža

Roditelji koji su krstili svoju djecu žele za njih Božju zaštitu i pomoć te i njih odgajati u kršćanskom duhu.

Poseban odjek bio je i kod domaćih župljana. “Župljane smo obavijestili o krštenju u župnim oglasima i mnogi su mi se osobno javili šaljući poveznice na vijesti kojima su mediji popratili ovaj događaj. Oni s kojima sam razgovarao su iznenađeni i također radosni.”  Vlč. Katanec posebno je naglasio. “Novokrštena djeca filipinskih roditelja sada su zauvijek povezana sa crkvom svetog Blaža u Zagrebu, a preko Crkve se zbližavamo i povezujemo kao braća i sestre bez obzira na jezik i etničku pripadnost.”

Koliko se sjećam, nisam nikad u životu imao osmero krštenja odjednom.

Koliko vjera znači Filipincima?

Kod Filipinaca je vidljivo da im je stalo do vjerskog života i običaja. “Odazivaju se na naše pastoralne inicijative, kada imamo župna okupljanja sami pripreme hranu, zajedno idemo na hodočašća, ovaj tjedan ćemo ići i u kino na film „Cabrini“. Često mi kažu da im je žao što ne mogu doći redovito na misu jer rade i nedjeljom, pa se lako da zaključiti da osjećaju odgovornost za župnu zajednicu. Roditelji koji su krstili svoju djecu žele za njih Božju zaštitu i pomoć te i njih odgajati u kršćanskom duhu.”

Foto: Anđelko Katanec/ Krštenje u župi sv. Blaža

Krštenje je bilo u sklopu nedjeljne svete mise na engleskom jeziku i stoga zahtjevno za organizirati.

Govoreći o Filipincima u Hrvatskoj, vlč. Katanc istaknuo je i kako nemaju idealne uvjete te da strepe o svojoj budućnosti.  “Najčešće su smješteni u skromnim uvjetima i rade poslove za koje se vrlo teško nalaze hrvatski radnici, a ipak, puni su optimizma i nade i rađanjem djece svjedoče pouzdanje u Božju providnost te stoga mogu biti ohrabrenje i poticaj našim obiteljima da se ne boje ostvariti svoje težnje za stvaranjem i širenjem obitelji.”

U konačnici, sve što živimo i radimo, činimo za našu djecu i radi djece u kojoj gledamo i svoju budućnost s vjerom da nas Bog blagoslivlja, poručio je vlč. Katanec.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja