Budi dio naše mreže

U svetištu Majke Božje Bistričke u nedjelju 5. svibnja mons. vlč. Domagoj Matošević slavio je svetu misu na nakane slušatelja i pratitelja Hrvatskog katoličkog radija. "Ne možemo ljubiti, ako i sami nismo iskusili Kristovu ljubav", istaknuo je u propovijedi vlč. Matošević.

/ im

Budući da nam naši pratitelji i slušatelji svakodnevno šalju svoje nakane u dogovoru s upraviteljima naših svetišta dogovorili smo da jednom mjesečno slave svetu misu upravo na te nakane. Drago nam je da je prva misa na nakane slušatelja i pratitelja Hrvatskog katoličkog radija slavljena u svetištu Gospe Sinjske, a nakon toga sveta misa na njihove nakane slavljena je u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Ponovno samo pozvali naše slušatelje i pratitelje da nam pošalju svoje nakane i zaista je više stotina nakana pristiglo putem naših društvenih mreža. Potom smo pristigle misne nakane poslali upravitelju svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagoju Matoševiću koji je slavio svetu misu na primljene nakane.

Na početku misnog slavlja vlč. Matošević pozdravio je sve slušatelja HKR-a, kao i one koji nas prate na društvenim mrežama.

U propovijedi je istaknuo kako Kristovu zapovijed da ljubimo jedni druge ne možemo izvršavati ako se ne zaustavimo na drugom dijelu te Kristove rečenice – “kao što sam ja vas ljubio”. “Ne možemo ljubiti, ako i sami nismo iskusili Kristovu ljubav”, rekao je Matošević i u nastavku propovijedi naveo pet pokazatelja Kristove konkretne ljubavi koju bismo i mi trebali nasljedovati.

Ne možemo ljubiti, ako i sami nismo iskusili Kristovu ljubav.

Prvi način na koji Isus pokazuje ljubav svojim učenicima jest taj da ih je izabrao. “Bog pokazuje svoju ljubav tako što izabire svakoga od nas”, poručio je propovjednik.

Drugi način na koji je Isus pokazivao svoju ljubav jest taj da je Isus uvijek uviđao potrebe svojih učenika – kad su bili gladni, nahranio ih je; kad su bili umorni, govorio im je da odmore… Primjer konkretne i nesebične ljubavi, koja ne gleda samo vlastite potrebe, jest kad uočimo potrebu čovjeka pored sebe.

Treći pokazatelj Isusove ljubavi bilo je praštanje. On je izabrao svoje učenike, a prije toga je molio kako bi izabrao najbolje, no je li zaista izabrao najbolje? Petar ga je zatajio, Juda izdao, Toma nije vjerovao – ipak, Isus im je oprostio. “Ne postoji ni jedna zajednica koja bi bila savršena, ali po Isusovom uzoru postoji savršena zajednica, a to je ona gdje znamo reći ‘žao mi je'”, objasnio je vlč. Matošević i dodao: “Isusova konkretna ljubav je u daru praštanja.”

Isusova konkretna ljubav je u daru praštanja.

Nadalje, Isus je želio da se njegovu učenici ostvare. Poslao ih je same da propovijedaju evanđelje, a oni su se vratili oduševljeni jer su i sami mogli činiti ono što je i Isus činio. “To je istinska ljubav koja se raduje rastu i uspjehu onoga pored mene”, poručio je Matošević.

Posljednji oblik Isusove ljubavi i najveličanstveniji je potpuno Kristovo predanje za svoje učenike u smrti na križu. Vlč. Matošević je naglasio kako se ta ljubav i danas u svakoj svetoj misi izlijeva na nas.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja