Budi dio naše mreže

"Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Radujte se u Gospodinu uvijek! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga", poručio je papa u miru Benedikt XVI. tijekom svoga pohoda Hrvatskoj 2011. U povodu Papina imendana, prisjećamo se tog veličanstvenog posjeta i to iz pera salezijanske mladeži.

/ hk

Prvi pastoralni pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, koji se 4. i 5. lipnja 2013. odvijao u Zagrebu, bio je izuzetno uspješan. Središnji događaj posjeta bilo je nedjeljno misno slavlje na hipodromu povodom Prvog nacionalnog dana katoličkih obitelji.

U Hrvatskom narodnom kazalištu papa se obratio predstavnicima vjerskog, civilnog i političkog života. Zadivljujuće svjedočanstvo dali su mladi. Na subotnjem bdijenju okupilo se pedesetak tisuća mladića i djevojaka na euharistijsko klanjanje gdje su s Papom stvorili uistinu dirljivo ozračje vjere i zajedništva.

Mnogima je to bio poticaj da dođu na masovni susret na hipodromu gdje se okupilo oko 350 tisuća vjernika i svećenika iz Hrvatske i dugih krajeva. Zapažen i duhovno bogat bio je molitveni susret s redovnicima, redovnicama, klericima, novacima i novakinjama u zagrebačkoj prvostolnici, piše na mrežnoj stranici Don Boscovi salezijanci. 

Papa Benedikt XVI. u Zagrebu / Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nosim vas u srcu

Veličanstvenim se može nazvati bdijenje mladih sa Svetim Ocem na Trgu Bana Josipa Jelačića. Više od 25 tisuća na trgu i još 20 tisuća vjernika okupljenih u okolnim ulicama i pred katedralom, provelo je sat i pol s Papom slušajući njegove riječi, pjevajući i moleći pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Ulazak Benedikta XVI. papamobilom na trg uz klicanje: “Papa mi te volimo!” i pjevanje, izazvalo je velike emocije kod svakoga. Svi su se nagurali što bliže ogradi kako bi ga bolje vidjeli. Prošao je nekoliko metara od mjesta gdje se grupirala skupina od dvjestotinjak pripadnika Salezijanske mladeži. Na bdijenju je sudjelovalo više od tisuću mladih iz salezijanskih zajednica. Na podiju nadbiskupijskog zbora u kojemu su pjevali i svirali naši mladi, bili su salezijanski animatori koji su predvodili ples.

Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu!

Samo pet, šest metara od mjesta gdje je gradonačelnik Zagreba Benediktu XVI. predao ključeve grade bila je smještena skupina Salezijanske mladeži koja je animirala jutarnji program na Zrinjevcu. Oni su radosno klicali: “Benedikte, Benedikte!” Papa se uspeo na pozornicu gdje su bili naši: sjemeništarac Danijel Vorih, salezijanka suradnica, Ivana Čogelja, voditeljica ureda HBK za mlade, voditelj programa za animatore pri istom uredu Marin Skoklev te Ivan Terze, salezijanski bogoslov, koji se brinuo za stopostotnog invalida kojeg je blagoslovio Sveti Otac.

Mons. Ivan Srakić pozdravio je Papu u ime mladih, a zatim je Sveti Otac predvodio uvodnu molitvu. Pročitan je biblijski odlomak, otpjevan psalam te izrečeno Danijelovo i Matejevo svjedočanstvo o njihovim životnim poteškoćama.

Papa Benedikt XVI s mladima na molitvenom bdijenju / Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U obraćanju mladima Sveti Otac prvo se osvrnuo na Pavlove riječi o istinskoj radosti: “Znamo da u srcu svakog čovjeka boravi snažna čežnja za srećom. Svako djelo, svaka odluka, svaka nakana nosi u sebi tu skrivenu intimnu i prirodnu potrebu. Ali, vrlo često, primijetimo da smo pouzdanje položili u stvarnosti koje ne ispunjavaju tu želju, nego štoviše, otkrivaju svu njihovu neizvjesnost. I upravo se u tim trenucima osjeća potreba za nečim što nas ‘nadilazi’, što daje smisao svakodnevnom životu”.

Zatim je papa progovorio o Isusu: “On je prvi tražio vas, potpuno poštujući vašu slobodu. Približava se svakome od vas i nudi sebe kao istinski i odlučujući odgovor na čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. Pustite da vas povede!… Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine!”

Papa Benedikt XVI s mladima na molitvenom bdijenju / Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Među svetim uzorima Crkve koje je papa mladima dao za primjer bio je i sveti Dominik Savio, a posebno se osvrnuo na život našeg hrvatskog blaženika Ivana Merza. Papa je govor mladima završio sljedećim riječima: “Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Radujte se u Gospodinu uvijek! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga”.

Papin glasnogovornik o. Federico Lombardi istaknuo je kako je snažan dojam na Svetog Oca ostavilo molitveno ozračje na trgu i tišina koja je vladala tijekom klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom. Zazive tijekom klanjanja čitao je Marin Skoklev s Knežije. Nakon klanjanja papa se kratko zadržao u molitvi pred slikom Majke Božje od Kamenitih vrata pred koju je stavio zlatnu krunicu.

Dragi roditelji, trajno se obvežite učiti svoju djecu moliti!

Prije odlaska Benedikt XVI. primio je dar mladih, hrvatsku tamburicu, na kojoj je odsvirana pjesma njegova prethodnika blaženog Ivana Pavla II. “Krist na žalu”. Bio je to izuzetno dojmljiv trenutak u kojem su mnogi podigli žuto-bijele šalove i pjevali. Dok je odlazio mladi su opet klicali “Papa mi te volimo”. I kao što je voditelj programa rekao: “Doviđenja Papa!” Nekima će to “doviđenja” biti brzo, već za dva mjeseca u Madridu na Svjetskom danu mladih.

Papa Benedikt XVI s mladima na molitvenom bdijenju / Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pjesma “Zajedno u Kristu”

Službenu pjesmu susreta mladih s papom “Zajedno u Kristu” napisala je Romana Rođaković, članica VIS-a Ivan Pavao II. s Knežije i molitvene zajednice mladih “Božja pobjeda” s Jaruna. Pjesma je vrlo brzo osvojila srca mnogih, a na internetskim video portalima njena je gledanost vrlo velika. Spot je predstavljen nakon Uskrsa, bio je na televiziji, a pjesma je često emitirana u programu katoličkih radio postaja. Pjesmu su izveli članovi Nadbiskupijskog zbora mladih u čijem je sastavu među 250 mladih sudjelovalo i desetak naših pjevača i svirača. U više od tri mjeseca, dva puta tjedno održavali su redovite probe. Salezijanska mladež osmislila je i koreografiju za ovu pjesmu.

Salezijanska mladež animirala ples

Petnaest salezijanskih animatora, više od dva mjeseca, uvježbalo je plesne pokrete na pjesme nadbiskupijskog zbora mladih. Druga grupa od petnaest animatora animrala je ples na prigodnom programu za mlade istoga dana na festivalskom zboru održanom u parku Zrinjevac, gdje je izvedena i pjesma “Zajedno u Kristu”.

Apostoli, sveci blaženici, voditelji i organizatori

U programu na Zrinjevcu koji je organizirao ured HBK za mlade sudjelovalo je više desetaka članova salezijanske mladeži. Apostole, svece i blaženike većinom su glumili naši mladi, a pripremale su ih Marija Forko i Miljena Mamić. Program na Zrinjevcu vodili su naši animatori Petra Juriša i Matej Sunara. Pripremu programa vodio je Marin Skoklev s odborom kojeg su činili Ivana Čogelja, Kristina Rubić, Matej Sunara i Luka Hudinčec. Uz pjesmu i ples, prikaze života apostola, mladi su vjerno uprizorili šest hrvatskih svetaca i blaženika, crtali slike na temu “Zajedno u Kristu” i papi pisali pismo.

Papa Benedikt XVI u katedrali / Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Neka obitelji budu Crkve u malom

Sa svanućem nedjeljnog jutra 5. lipnja prema hipodromu su iz raznih dijelova grada pristizale rijeke hodočasnika. Do deset sati okupilo ih se oko 400 tisuća. Papa se dovezao u svom papamobilu u 9.30, a razdragano mnoštvo ga je srdačno pozdravljalo. Po dolasku pred oltar pozdravni govor Benediktu XVI. uputio je kardinal Josip Bozanić.

Svoju propovijed papa je posveti obiteljima: “Želim izraziti koliko visoko cijenim tu osjetljivost i zauzetost za obitelj, ne samo zbog toga što se ta temeljna ljudska stvarnost danas, u vašoj zemlji kao i drugdje, mora suočiti s teškoćama i prijetnjama, pa stoga ima i posebnu potrebu da se evangelizira i podrži, nego i stoga što su kršćanske obitelji temelj za odgoj u vjeri, za izgradnju Crkve kao zajedništva i za njezinu misionarsku nazočnost u najrazličitijim životnim situacijama”.

Molimo Gospodina da obitelji budu sve više male Crkve, a crkvene zajednice da budu više obitelj!

Roditelje je posebno potakao da djecu odgajaju u vjeri: “Dragi roditelji, trajno se obvežite učiti svoju djecu moliti, i molite s njima; približite ih sakramentima… Uvedite ih u život Crkve; u intimi doma nemojte se bojati čitati Sveto pismo, obasjavajući tako obiteljski život svjetlom vjere i hvaleći Boga kao Oca. Budite poput male dvorane Posljednje večere, poput Marije i učenika u kojoj se živi jedinstvo, zajedništvo, molitva!”

Svečano euharistijsko slavlje u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji / Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Upozoravajući na probleme sekularizacije koja u Europi uzima sve više maha, papa je rekao: “Drage obitelji, budite hrabre! Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak! Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu!” Potkraj homilije dodao je: “Molimo Gospodina da obitelji budu sve više male Crkve, a crkvene zajednice da budu više obitelj!”

Zahvalu Svetom Ocu uputio je monsinjor Valter Župan, biskup krčki, koji je govorio o čvrstoj vezi hrvatskog naroda s Petrovim nasljednicima. Napomenuo je nepravedne zakone koji idu na štetu obitelji i života, te zamolio blagoslov Svetog Oca nad Hrvatsku i njen narod.

U nagovoru pred molitvu “Kraljice neba” Papa je obitelji povjerio Majci Božjoj Bistričkoj i poručio da je došao da učvrsti hrvatski narod u vjeri, ali da isto tako Hrvati njega učvršćuju u vjeri.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja