Budi dio naše mreže

U Lanišću će u petak u 18 sati započeti obilježavanje 72. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića. Program će započeti molitvom I. Večernje u župnoj crkvi, a prigodnu homiliju izreći će mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Uslijedit će blagoslov i otvorenje trajnog postava Memorijalne zbirke spomena na mučeništvo u obnovljenim prostorima prizemlja župne kuće.

/ mp

Svećenik Miroslav Bulešić ubijen je na blagdan sv. Bartola, 24. kolovoza 1947. godine, nakon podjele sakramenta svete krizme, oko 11 sati u župnom uredu u Lanišću, kada je teško ranjen mons. Jakov Ukmar. Tragovi mučeništva, tragovi krvi iz ubodnih rana na vratu, ostali su vidljivi do današnjeg dana na zidu župnog ureda, zahvaljujući župnicima koji su desetljećima nastojali sačuvati uspomenu na ovaj dan i mučeništvo bl. Miroslava. Zalaganjem naše mjesne Crkve štovanje tog našeg najmlađeg blaženika sve je više i više prisutno među vjernicima diljem Hrvatske i šire.

U prigodi obilježavanja 72. obljetnice  mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u župnoj kući u Lanišću koordiniranim djelovanjem mjesnog župnika vlč. Josipa Mašine i vicepostulatora vlč. mr. Ilije Jakovljevića, uređene su prizemne prostorije župne kuće. U ondašnjem župnom uredu i još jednoj prostoriji postavljena je memorijalna zbirka spomena na “krvavu krizmu” i mučeništvo bl. Miroslava. Postavljeni je novi pod, no u župnom uredu izložen je, na originalnom mjestu, dio drvenog poda na kojem je ležalo tijelo mučenika Miroslava u trenutku mučeništva, a daske natopljene mučenikovom krvlju postavljene su na tadašnje mjesto i zaštićene staklom.

Obzirom na raspored prostora, osposobljen je još jedan ulaz kojim će se ulaziti u veću prostoriju pored župnog ureda. U toj će prostoriji, koja će moći primiti više desetaka osoba, biti postavljena stalna projekcija dokumentarnog filma o mučeništvu bl. Bulešića. Osim toga, memorijalna zbirka će fotografijama i drugim prigodnim predmetima i muzejskim eksponatima iz prve polovice XX. stoljeća posjetitelje upoznati s poviješću i zbiljom bogate pastoralne aktivnosti te župe koja je prije Drugoga svjetskog rata imala gotovo tisuću stanovnika.  Bit će izložene fotografije i originalni popis krizmanika generacije 1947., a poseban će dio donijeti detaljniju povijesnu građu o biskupovom izaslaniku mons. Jakobu Ukmaru kojega su napadači, istovremeno s umorstvom bl. Bulešića, pretukli, te ostavili bez svijesti, uvjereni da su ga ubili. Zbirka će nadalje, slikom i dokumentima, hodočasnicima približiti lik i djelo vlč. Stjepana Ceka, tadašnjeg laniškog župnika, kojeg je majka spasila sakrivši ga ispod stepeništa, a koji je kasnije, zajedno s više župljana Lanišća, nepravedno, montiranim sudskim procesima, osuđen na više godina zatvora. Autor izložbe je David Ivić, a tekstove su pripremili vicepostulator vlč. mr. Ilija Jakovljević i kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić.

Ispod župne kuće obilježeno je mjesto, pojilo, gdje je ubojica, perući okrvavljene ruke i nož, ponavljao riječi bl. Miroslava Bulešića: “Isuse, primi moju dušu!”, te prokometirao “Primio sam mu je ja!”, a označeno je i mjesto gdje je sakupljena krv iz župne kuće izlivena na posvećeno tlo pokraj crkve.

Jedan od eksponata je i komadić blaženikovog kolara koji je okrvavljen u trenutku mučeništva, izložen je u umjetničkom drvorezu koji je djelo Mate Žmaka Matešića, svjedoka de visu (po viđenju) laniških događaja, koje je kasnije opisao u knjizi „Krvava Krizma – Lanišće 1947.“

Dio opusa izložbe su također: komadić košulje s tragovima blaženikove krvi koji je izložen uz jednu od njegovih prvih fotografija i prvi reljefni portret kojeg je nekoliko godina nakon mučeništva dao izraditi vlč. Atilije Krajcar 1969. godine.

Tadašnja prostorija župnog ureda, mjesto mučeništva, gdje je na zidu nalazi uokvireni ulomak žbuke s blaženikovom krvlju, uređeno je preostalim originalnim namještajem i drugim predmetima koji su se tada ondje nalazili.

U Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića, 72. obljetnica njegova mučeništva bit će obilježena svečanim misnim slavljem koje će, na glavnom mjesnom trgu u subotu u 18 sati, u koncelebraciji s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečke i Pulske biskupije, predvoditi mostarsko- duvanjski biskup Ratko Perić. Misi prethodi glazbeno-duhovni program s početkom u 17 sati. Misu uživo prenosi Hrvatski katolički radio.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja