Budi dio naše mreže

Pod okriljem Majke Božje Bistričke mladomisnik Varaždinske biskupije vlč. Marko Pintarić predvodio je 13. srpnja mladu misu u bistričkom Karmelu.

/ md

Svečanu euharistiju u čast zaštitnice Hrvatske proslavio je u zajedništvu sa supsidijarom svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Dragutinom Kučanom, izvijestila je IKA.

Što je uistinu Mudrost, riječ koja se u suvremenom društvu gotovo i ne spominje?

U propovijedi se, sukladno liturgijskim čitanjima, vlč. Pintarić prije svega osvrnuo na pojam Mudrosti. Što je uistinu Mudrost, riječ koja se u suvremenom društvu gotovo i ne spominje? Samo znanje ili pak inteligencija premalo su da bi izrazili pojam mudrosti. „Mudar čovjek posjeduje znanje, iskustvo i inteligenciju, te razlikuje bitno od nebitnog“, istaknuo je vlč. Marko, i upravo mu je to poslužilo da zatim ocrta Mariju kao prvu i najsavršeniju Kristovu učenicu, onu koja je bila uistinu mudra učenica. Veličina Marijina ne ističe se samo u tome što je Majka Božja, već ona ima „značajnu ulogu u Isusovom životu i kao vjernica i kao učenica“, rekao je.

Prisutne vjernike potaknuo je da poput Marije budu usmjereni prema bitnom, prema Isusu Kristu. „Svi smo pozvani biti Kristovi učenici… i po krštenju smo ušli u Isusovu školu mudrosti“. Glavno pitanje pritom je upravo je li Evanđelje temeljni smisao i pokretač našeg života.

I upravo to je prava Božja mudrost: da razlikujemo bitno od nebitnog, važno od nevažnog i ono što je istinski vrijedno od lažnoga sjaja.

„Upravo je to mudrost koju je shvatila Blažena Djevica Marija i toliki sveci: da čovjek koji vjeruje u Boga nastoji živjeti u skladu s Bojom Riječi, u skladu s Božjim zapovijedima, da takav čovjek ima svoj mir i svoju radost u dobrim i u lošim danima, u zdravlju i bolesti, te u konačnici život vječni s Bogom. I upravo to je prava Božja mudrost: da razlikujemo bitno od nebitnog, važno od nevažnog i ono što je istinski vrijedno od lažnoga sjaja“, zaključio je vlč. Pintarić.

Nakon završetka misnog slavlja vlč. Marko je ostao u prijepodnevnom susretu sa sestrama karmelićankama u govornici samostana, a Karmel Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca i nakon susreta nastavlja proslavu svetkovine svoje zaštitnice u radosti i osami klauzure.

Proslava svetkovine Majke Božje Bistričke ujedno je i početak trodnevne priprave za najveću svetkovinu Karmelskog Reda, Gospu Karmelsku, 16. srpnja.

Proslava Bistričke Gospe u karmelu / Foto: IKA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja