Budi dio naše mreže

Svečanom euharistijom, koje je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović na blagdan sv. Filipa i Jakova, zaključena je u utorak višednevna proslava 800. obljetnice crkve i samostana Sv. Jakova na Višnjici u Dubrovniku. Na slavlju je sudjelovalo desetak svećenika, među njima i benediktinac o. Jozo Milanović s otoka Pašmana.

/ Angelina Tadić

Samostan Sv. Jakova na Višnjici nekoć je bio benediktinski i u njemu su stoljećima molili i radili benediktinci. Na to je u propovijedi podsjetio biskup Glasnović: „Ne možemo vidjeti lica, ali možda možemo u želji prepoznati i očitati vjeru svih tih ljudi koji su boravili na ovom mjestu, a mjesta i vremena postaju sveti po ljudima.“

(Foto: Angelina Tadić)

U svima nama postoji neka čežnja – nastavio je mons. Glasnović – za dubljim životom i više Božje blizine, za svetošću i puninom života, te je za to često potrebno proći iskustva trpljenja.

Navodeći primjere svetaca dubrovački biskup je predstavio različitu lepezu njihovih načina ostvarivanja svetosti života, a sv. Benedikt je to ostvarivao kroz poznato ‘moli i radi’.

(Foto: Angelina Tadić)

Govoreći o vjeri i ljubavi biskup Glasnović je kazao kako su sveti Filip i Jakov susreli i iskusili Božju ljubav u Isusu Kristu i posvjedočili je. Potaknuo je okupljene vjernike da u poniznosti prihvate Božji poziv na svetost i na njega odgovore vjerom.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor župe Av. Andrije pod vodstvom prof. Luce Ćatić i na kraju mise priređen je kratki dječji program. Slavlje je imalo i svoj neformalni dio.

(Foto: Angelina Tadić)

Samostan i crkva sv. Jakova na Višnjici izgrađeni su zahvaljujući daru dubrovačkog vlastelina Miha Gundulića i njegove supruge Dobroslave 30. listopada 1222. godine, a darovnicu su potvrdili dubrovački nadbiskup i papin legat.

Padom Dubrovačke Republike, početkom 19. stoljeća, benediktinski samostan je prestao postojati.

(Foto: Angelina Tadić)

Crkva sv. Jakova sada pripada dubrovačkoj župi Sv. Andrije i u njoj se svake nedjelje slavi misa, a samostansko zdanje je u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Sudionicima slavlja je nakon mise omogućen obilazak samostana.

Posebna radost za sve vjernike bilo je sudjelovanje don Joza Njavra, bivšeg župnika, a sada umirovljenog, za čijeg župnikovanja je napravljena posljednja obnova crkve sv. Jakova.

(Foto: Angelina Tadić)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja