Budi dio naše mreže

Slavimo blagdan sv. Maura, zaštitnika Grada Poreča i Porečke biskupije u srijedu 21. studenoga. Sv. Mauro je biskup i mučenik koji je umro oko 304. godine. Prvi je poznati biskup Porečke biskupije. Za Dioklecijanova progona mučen je i ubijen, zajedno sa svojim klerom i nekoliko vjernika laika, te pokopan na starokršćanskom prigradskom groblju Cimare.

/ mp

Kako donosi portal Sveci.net, opstojnost jednog biskupa i mučenika u Poreču po imenu Mauro izvan svake je sumnje. Za to jamči natpis pod velikim oltarom Eufrazijeve bazilike u Poreču, sagrađene u VI. stoljeću, koji glasi: “Hoc cubile sanctum confessoris Mauri nibeum continet corpus; haec primitiva eius oratibus reparata est ecclesia; hic condigne translatus est, ubi episcopus et confessor est factus, ideo in honore duplicatus est locus”.

U hrvatskom prijevodu: “Ovo sveto počivalište sadrži tijelo ispovjedaoca Maura; ovo je prvotna njegovim zagovorom obnovljena crkva; ovamo, gdje je postao biskup i ispovjedalac, bio je dostojno prenesen; zbog toga je ovo mjesto dvostruko u časti.”

On je bio biskup u Poreču u IV. stoljeću i to kao “confessor”, a što ne isključuje i mučeništvo pod Dioklecijanom jer su se tako nazivali mučenici u V. i VI. stoljeću, dakle, u doba iz kojeg potječu spomenuti natpisi u Poreču. Na prekrasnom mozaiku u apsidi Eufrazijeve bazilike sv. Mavro je prikazan s mučeničkom krunom u ruci. On je bio po tadašnjim rimskim zakonima pokopan na jednom groblju izvan grada, no dva stoljeća kasnije biskup Eufrazije ga je zbog razloga sigurnosti dao prenijeti u grad, u svoju baziliku.

Povodom blagdana sv. Maura, središtem Poreča svake godina održava se procesija sa svečevim relikvijama.

Program slavlja blagdana sv. Maura:

Svetkovina sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije i Grada Poreča, proslavit će se u srijedu svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje će u porečkoj katedrali Uznesenja Marijina u 10.30 sati predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak, u koncelebraciji s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečke i Pulske biskupije. Pjevanje će predvoditi Mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedit će svečana procesija ulicama Grada Poreča s relikvijama sv. Maura.

Svečano večernje misno slavlje u 18 sati predvodit će porečki i pulski ordinarij Dražen Kutleša. Pjevanje predvodi Župni katedralni zbor. Na završetku misnog slavlja uobičajeno će biti dodijeljena Biskupijska priznanja zaslužnim župnim suradnicima na prijedlog župnika i dekana iz pojedinih dekanata.

Svetkovini je prethodila trodnevnica, od 18. do 20. studenoga. Trodnevnicu su predvodili franjevci iz pazinskoga Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina Josip Vlašić, Darko Tepert i Marinko Klaić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja