Budi dio naše mreže

Oko 170 predstavnika Katoličke karizmatske obnove sastalo se od 23. do 26. studenoga u kongresnoj dvorani hotela Kolovare u Zadru.

/ mk

Tom prilikom održana je skupština Nacionalne službe zajedništva i izabrana koordinacija za naredne 4 godine služenja.

Okupljeni oko ovogodišnjeg gesla iz Mt, 22,34-40: “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci” u zajedništvu su molili za Božje vodstvo u zajednicama i u nacionalnom zajedništvu.

Sudionici susreta sudjelovali su u petak, 24. studenog na svečanom misnom slavlju u katedrali sv. Stošije koje je predvodio mons. Milan Zgrablić, nadbiskup zadarski povodom obilježavanja svetkovine svetog Krševana i dana grada Zadra. Nakon misnog slavlja predstavnici CHARIS NSZ Hrvatska sastali su se sa nadbiskupom Zgrablićem koji je tom prilikom istaknuo; “Lijepo je vidjeti kada u Crkvi postoje različite karizme koje se razvijaju, žive i djeluju i to je ono što čini ljepotu i bogatstvo Crkve. Raznolikost karizmi i plodova omogućit će da svatko sebe pronađe u toj karizmi, u tom daru koji Gospodin daruje Crkvi” poželivši im plodonosan rad i dobrodošlicu.

Susret je prvi dan započeo sa razmatranjem o temi “Kršćanska ljubav”. Dosadašnji nacionalni koordinator Lordan Ljubenkov nadahnuto je svjedočio o temelju kršćanskog života u kojem ljubav prema Bogu nosi u sebi ljubav prema bližnjima i ne može se razdvojiti jer inače nije autentična. Razmatranje je prenošeno internetom i za oko 500 polaznika seminara “Novi život u Duhu”. Nakon razmatranja na istu nakanu se molilo pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U petak ujutro o obiteljskim staleškim dužnostima kao temeljnim vrijednostima svakog vjernika nadahnuto i iz osobnog svjedočanstva govorio je Ivan Džanko, voditelj zajednice Sveta obitelj iz Osijeka.

Zatim je o ignacijanskom modelu zajedničkog duhovnog razlučivanja pri donošenju odluka govorio provincijal Isusovaca Sebastian Šujević pri čemu je odgovarao na pitanja i davao primjere iz prakse.

Isti dan iza susreta sa Nadbiskupom mons. Milanom Zgrablićem, sudionici su predvođeni svećenicima molili pokajanje za grijehe u Crkvi i grijehe naroda nakon čega je uslijedilo slavljenje glazbom. Upečatljiv je bio trenutak u kojem su svi, simbolično, iz klečećeg stava zajedno ustali kako bi iskazali spremnost da nakon molitve svakodnevno kreću služiti potrebnima.

U subotu je održana skupština tijekom koje je potvrđena nova koordinacija CHARIS NSZ Hrvatska sastavljena od devet članova i dva savjetnika.

Novi članovi koordinacije NSZ su Niko Rončević (nacionalni koordinator), Petar Jurčević (zamijenik koordinatora), pater Sebastian Šujević (duhovnik), pater Mihovil Filipović (zamijenik duhovnika), Lordan Ljubenkov i Matija Ricov (savjetnici). Članovi su Josip Bilanđija, Ante Bilaver, Ivan Džanko, Vera Zefić i Damir Zukan. 

Istaknuto je da se za izbor pripremalo godinu dana i da su kandidature bile potpuno otvorene za sve. Zanimljivo je da se nakon zatvaranja kandidatura pokazalo kako nije potrebno glasati već potvrditi novu koordinaciju jer je broj kandidata odgovarao broju mjesta služenja.

Na skupštini je također izneseno izvješće o proteklih desetak godina djelovanja KKODS-a. Sudionici su se uz izlaganje Ljubenkova prisjetili početaka okupljanja voditelja i svećenika u Zagrebu i Splitu. Voditelji iz Splitsko makarske nadbiskupije su potaknuli sve zajednice na prvi susret predstavnika u Međugorju.

Damir Zukan, također dosadašnji koordinator, izlagao je o djelovanju ureda, a u popodnevnom dijelu je govorio o osobnoj molitvi iz koje dolaze poniznost i oduševljenje koje treba imati zajedno da bi se moglo učinkovito evangelizirati.

Novi nacionalni koordinator Niko Rončević i savjetnik NSZ-a Matija Ricov podsjetili su okupljene na Kodeks ponašanja u zajedništvu između voditelja i članova zajednica koji je donesen prije godinu dana. Istaknuli su važnost mudrog i strateškog promišljanja kako bi zajedništvo osnaživalo i tako bilo spremno primiti milosti koje mu je Bog namijenio.

Osobito dirljivo je bilo slušati svjedočanstva onih koji su bili dio života blagopokojnog fra Smiljana Kožula. Upriličeno je prisjećanje na njegov plodan svećenički život i brojna dobročinstva. Predstavnici zajednica molili su i za sve pokojne članove koji su se, kako se u molitvama moglo čuti, rodili za nebo.

Večernji program subote bio je ispunjen molitvom jednih za druge, a uvodno je izlaganje održao Petar Jurčević novi zamjenik koordinatora, o evangelizaciji prema govorima pape Franje. Slavljenjem i večernjom molitvom pred Presvetim završen je program toga dana.

Zadnjega dana susreta, u nedjelju, predstavljen je program rada kroz naredne 4 godine te su svi plodovi susreta stavljeni kao zahvala na svečanoj svetoj misi.

Program su obogatili izvrsni glazbenici iz raznih zajednica povezani u jednu grupu. To je također bilo lijepo svjedočanstvo jedinstva u Kristu.

Foto: Nacionalna služba zajedništva KKODS Hrvatske

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja