Budi dio naše mreže

U sklopu prakse na 4. godini studija komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Hana Kilijan, Josipa Galić i Frane Rančić odlučili su tri tjedna provesti na Hrvatskoj katoličkoj mreži. Tako su od 13. svibnja do 31. svibnja učili kako se radi za radio, a kako se piše za portal.

/ mp

Zadranka Hana Kilijan (22) na Hrvatskoj katoličkoj mreži iskusila je prvi put rad u crkvenom mediju.

“Dobila sam priliku primijeniti teorijska znanja koja sam kroz studij usvajala i iskustiti zahtjevnost novinarskog posla. Atmosfera u redakciji uvijek je bila motivirajuća i ugodna, a kolege su nas prihvatile i uz puno strpljenja nam pomagali na svim zadacima. Najviše mi se svidjelo agencijsko pisanje vijesti za IKA-u, ali i pisanje članaka za portal HKM-a. 

Često smo odlazili na teren i izvještavali o svakodnevnim pričama iz života Crkve, a najviše će mi u sjećanju ostati priprema reportaže o obnovljenoj pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu. Izdvojila bih i iskustvo uzimanja izjava na ‘Hodu za život’ u Zagrebu i  intervjuiranje majke-studentice i pisanje priče o njezinom iskustvu”, poručila je Kilijan. 

Frane Rančić, Josipa Galić i Hana Kilijan

Studentica Josipa Galić (22) dolazi iz Splita te je u tri tjedna studentske prakse puno toga prošla – od terena, snimanja izjava, najava, pisanja za portal i telefonskih intervjua.

“Posebno mi se svidio telefonski intervju koji sam vodila s bračnim parom Terzić povodom njihove 40. godišnjice braka te snimanje i pripremanje materijala za emisiju ‘Aktualno’. Najdraže aktivnosti bile su mi odlazak na teren, snimanje u studiju i montiranje materijala.

Stekla sam mnogo znanja i praktičnih vještina, ali ono što će mi, također, ostati u sjećanju je atmosfera koja ovdje prevladava. Kad god sam pitala da mi se ponovno pojasni zadatak ili provjeri jesam li dobro napravila, uvijek su me dočekali radost, pristupačnost i strpljenje zaposlenika. U takvoj atmosferi bilo je ugodno i lijepo raditi. Zahvalna sam što sam bila dio HKM-a”, istaknula je Galić. 

Studenti 4. godine komunikologije u razgovoru s ravnateljem HKM-a mons. Svalinom i glavnim urednikom Kovačićem

S dvjema kolegicama na HKM došao je i Frane Rančić (24), inače iz Pirovca. Prošao je sve redakcije i poslove: od radijskog novinarstva, snimanja priloga za Dnevnik, Vijesti iz života Crkve i Kulturne minute, do pisanja članaka za portal i IKA-u. Rančić je odlazio i na terene gdje je snimao intervjue i konferencije.

“Najdraže mi je bilo raditi prilog o ‘Hodu za život,’ koji poziva ljude da se ujedine u borbi za one koji nemaju glasa. Od svih novinarskih redakcija, najviše mi se svidio rad na vijestima za radijske emisije. Odlično iskustvo koje je pomoglo u puno situacija s kojima se na fakultetu nismo mogli susresti poput razgovora i intervjuiranja novih ljudi, bilo uživo, bilo telefonski. Bila je to prilika za izlazak iz zone komforta, koja predstavlja ključ uspjeha, ne samo u poslu već u životu.

Na HKM-u vlada odlična radna atmosfera, susretljive kolege spremne na pomoć u svakom trenutku. Svakako jedno pozitivno životno iskustvo”, naglasio je Rančić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja