Budi dio naše mreže

Nakon enciklike pape Franje "Laudato si – o brizi za zajednički dom", naš planet Zemlju, iz Zaklade Rhema pokrenuta je inicijativa za osnivanje Udruge za očuvanje planeta "I stvori Bog zemlju".

/ hjb

Udruga odnedavno organizira tečaj primjene enciklike Laudato si u svakodnevnom životu, vezano uz probleme zaštite okoliša. Njih se enciklika dotiče kako bi vjernicima praktično pomogla u odazivu na promjenu životnog stila u smjeru ekološkog obraćenja, na koje nas poziva papa Franjo. Samo malim promjenama u svakodnevnom ponašanju svatko od nas može podržati globalna nastojanja za očuvanje našeg zajedničkog doma čime iskazujemo ne samo ljubav prema Ocu već i braći i sestrama, ali i cjelokupnom stvorenju, uzimajući za uzor svetog Franju Asiškog.

Enciklika nas potiče na brigu o Zemlji kao našem zajedničkom domu, podsjećajući kako je u svojoj “Pjesmi stvorova” (Hvaljen budi – Laudato si) sveti Franjo Asiški zove sestrom i majkom.

Papa Franjo je Zemlju ubrojio među “siromahe” kojima je potrebno naše milosrđe.

Jer, kako piše u enciklici: “Ta sestra jeca zbog zla koje joj nanosimo, zbog neodgovornog korištenja i zlouporabe dobara koje je Bog stavio u nju. Odrastali smo misleći da smo njezini vlasnici i gospodari, kojim je dopušteno pljačkati je do mile volje. Nasilje koje prebiva u ljudskom srcu, ranjeno grijehom, očituje se također i u znakovima bolesti koje primjećujemo u tlu, vodi, zraku i živim bićima. Zbog toga se među najzanemarenije i najzlostavljanije siromašne ubraja naša potlačena i opustošena zemlja.”

Edukacija je u tijeku

Osnivači Udruge žele svojim radom potaknuti vjernike da u punoj slobodi, iz zahvalnosti i ljubavi prema Stvoritelju, promijene ponašanje i životne navike koje doprinose ekološkoj krizi. Udruga je ekumenski usmjerena, a u središte svog djelovanja stavlja ekološko obraćenje, koje podrazumijeva spoznaju da je Zemlja i sve stvoreno dar Očeve ljubavi, pri čemu je čovjek vrhunac Božjeg stvaranja kome je dano da time u ljubavi upravlja, a ne uništava. Sjedište udruge je u Zagrebu, u prostorijama remetske župe Uznesenja BDM, a duhovna joj je potpora župnik i upravitelj remetskog svetišta o. Antonio Mario Čirko.

Udruga za očuvanje planeta “I stvori Bog zemlju” u petak, 28. veljače u 17 sati, u dvorani uz Baziliku u Palmotićevoj organizira 2. edukaciju/radionicu o primjeni enciklike pape Franje “Laudato si – o brizi za zajednički dom” u svakodnevnom životu.

Tema druge radionice je sprječavanje nastanka otpada, njegovo pravilno razvrstavanje i ponovna uporaba (recikliranje) čime se, uz novčanu uštedu, štede i prirodni resursi, smanjuje onečišćenje, a ujedno se smanjuju i emisije stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene.

Sunčana Matić iz Službe za odnose s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upoznat će nazočne s načinima kako smanjiti količinu otpada u kućanstvu te kako ga pravilno odvajati i reciklirati. Predviđeno vrijeme trajanja edukacije je dva sata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja