Budi dio naše mreže

Na nedjelju Cvjetnice, 14. travnja u Gospinom parku u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu, udruga „Stepinčeva oaza mira“ iz Zaprešića izvela je scenski prikaz „Kristove muke“ odnosno posljednje dane Isusova života.

/ bg

Okupljeno mnoštvo u Gospinom parku u Stenjevcu prilikom scenske izvedbe Kristove muke pozdravio je Ilija Nikolić, trajni đakon te začetnik ovoga projekta.

Scenski prikaz Kristove muke / foto: Josip Žulj

U svojoj dugoj povijesti Stenjevec je po prvi put postao Jeruzalem, Isusov Jeruzalem. “Vjerujem da je Božja providnost u svom Božanskom promislu odredila da ovaj poseban događaj uprizorenja Muke Kristove bude ove godine kada ova drevna zagrebačka župa slavi svoj veliki jubilej: 685. obljetnicu od prvog spomena župe iz 1113.g. i 250. godina posvete Crkve iz 1769.”, istaknuo je u uvodu Ilija Nikolić.

Scenski prikaz Kristove muke / foto: Josip Žulj

Prije samog početka programa Nikolić je predstavio scenski prikaz: “Držeći se vjerno evanđeoskog teksta, Muka Kristova uprizorina je u tri djela. Prvi dio odvijao se na pozornici, a nakon drugog čina – Posljednja večera, apostoli su otišli u Getsemaniju. Nakon Judine izdaje vratili se se ponovno na pozornicu gdje je započelo suđenje Isusu. U drugom dijelu uslijedio je križni put po Gospinom parku gdje Isus susreće svoju Majku Mariju, Šimuna Cirenca, Veroniku i Jeruzalemske žene. Završni treći dio lijevo od oltara uprizorio je Isusovo razapinjanje zajedno s razbojnicima te okrutnost rimskih vojnika.”

Scenski prikaz Kristove muke / foto: Josip Žulj

Na kraju se župnik, preč. Vjekoslav Meštrić zahvalio udruzi „Stepinčeva oaza mira“ koja se ovim scenskim prikazom ugradila u veliki jubilej župe, župnom zboru Gospe Stenjevečke koji je svojim pjevanjem uzveličao ovaj događaj te mons. Zvonimiru Sekelju, kanoniku i zamjeniku vikara za grad Zagreb koji je došao kao izaslanik kardinala Josipa Bozanića.

Scenski prikaz Kristove muke / foto: Josip Žulj

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja