Budi dio naše mreže

Uoči blagdana blažene Djevice Marije Bistričke i ove se godine održava svečana procesija sa svijećama.

/ Kristijan Kozina

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke već stoljećima okuplja brojne vjernike, a 13. srpnja slavimo blagdan povezan upravo s njime. Uoči samog blagdana, 12. srpnja, vjernici svake godine sudjeluju u svečanoj procesiji sa svijećama.

“Pa evo, to je naša svetkovina, dan kada obilježavamo proslavu samog svetišta. Uvijek je dakle Majka Božja Bistrička 13. srpnja, no mi jako svečano započinjemo slaviti s jednom misom bdijenja dan prije, 12. srpnja. I tada bih pozvao sve one koji možda nikada nisu bili jer u 20:30, dakle 12. srpnja, s prostora naše crkve na otvorenom idemo u jednom prekrasnoj procesiji prema našem prasvetištu odnosno kapelici na Vinskom Vrhu, jer je nekada zapravo originalno kip Majke Božje Bistričke bio u toj kapelici na Vinskom Vrhu, ali je onda zbog opasnosti od Turaka preseljen u Mariju Bistricu gdje je trajno i ostao, pa mi u spomen zapravo na prvotni boravak našeg kipa Majke Božje Bistričke uvijek hodočastimo u to prasvetište, u našu kapelicu. To je jako lijepa svečana procesija prožeta pjesmom, molitvom, razmatranjem, da bi onda tamo po dolasku negdje oko 21:30 u večernjim satima slavili svetu misu. Naravno da su na samu svetkovinu su svete mise u 7:30, u 9:00, u 11:00 i u 18:00 sati. Središnju svetu misu u 11:00 sati na Majku Božju Bistričku predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup, monsinjor Đuro Hranić.”, rekao je rektor hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, velečasni Domagoj Matošević, 9. srpnja 2022. godine u emisiji Sutra je dan Gospodnji, pozivajući vjernike na hodočašće.

To je jako lijepa svečana procesija prožeta pjesmom, molitvom, razmatranjem…

U Mariju Bistricu već stoljećima hodočaste ljudi iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, tražeći i pronalazeći svoj duhovni mir. Mnogi od njih su po dolasku u svetište doživjeli i milosna uslišanja svojih molitvi. Njihova svjedočanstva danas su zapisana kao dokaz ljubavi i vjernosti naroda prema Majci Božjoj.

Neke od zapisa o uslišanim molitvama moguće je vidjeti na mrežnoj stranici Svetišta, gdje su između ostalog dostupne i molitve Majci Božjoj Bistričkoj. U nastavku donosimo jednu od njih:

Majko Božja Bistrička, ti si u svojoj Majčinoj dobroti

odabrala u našem Hrvatskom zagorju mjesto koje se

po tebi zove Marija Bistrica.

Tu se časti tvoj čudotvorni lik. Tu je tvoje svetište u kojem

svoju djecu obasipaš svojim milostima.

Tu liječiš duhovne i tjelesne rane zemaljskih patnika i

ispunjaš želje onih koji se pouzdano k tebi utječu.

Ti poznaješ sve moje duševne i tjelesne potrebe.

K tebi kao Božjoj i svojoj Majci, odlučio sam dođi,

da ti otvorim svoje srce i izrazim svoje želje.

Ti me, Isusova i moja Majko, koja u svojoj dobroti

nikada nikoga nisi od sebe odbila, milostivo saslušaj i usliši.

Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja