Budi dio naše mreže

“Slasno s Caritasom” naziv je niza kulinarskih emisija koje je Caritas Dubrovačke biskupije prvi put snimio i emitirao ove godine u programu lokalne televizije kao dio popratnih mjera projekta ‘’Ruke dobrote’’.

/ im

Četiri polusatne emisije tijekom svibanjskih nedjelja emitirane su na Libertas televiziji, a sada se mogu pogledati i na YouTube kanalu Caritasa Dubrovačke biskupije. Biskupijski Caritas je
također objavio i drugo izdanje kuharice istog naziva.

U okviru projekta “Ruke dobrote”, koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda – Fonda Europske unije za najpotrebitije (FEAD) i Proračuna Republike Hrvatske, Caritas je imao obvezu napraviti i neke popratne aktivnosti pa su se kreativci iz Caritasa odlučili za spomenute načine. Svaka televizijska emisija “Slasno s Caritasom” je imala stalnu voditeljicu, gosta kuhara te gosta
koji je iz perspektive svoje struke govorio o nekim zanimljivostima vezanim uz hranu.

Gost kuhar u prvoj emisiji bio je Srđan Wagner, volonter međužupnog Caritasa katedralne župe i župe sv. Andrije te kuhar u Zatvoru u Dubrovniku. Osim dijela sa spremanjem recepata, prvu
emisiju obogatio je i prof. Josip Žuvela, stručnjak iz područja gastronomije, savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, te nositelj titule viteza
gastronomije sredozemnih i europskih regija. U drugoj emisiji kuhao je Mario Cvjetović, predstavnik donatora Orka d.o.o., koji Caritasovim korisnicima redovito pomaže donacijama ribe obiteljske firme te Slađana Bušlje, kuharica podrijetlom iz Blata, rodnog mjesta blažene Marije Propetog Isusa Petković, zaštitnice dubrovačkog Caritasa. Druga emisija obogaćena je savjetima i znanjem Mirne Sentić, magistre nutricionizma i predavačice Gastronomije na Sveučilištu u Dubrovniku.

U trećoj emisiji Caritasova kuharica bila je s. Katarina Mihić, iz Družbe Kćeri milosrđa, koju je utemeljila bl. Marija Petković. Zanimljive crtice o djelovanju redovničkih zajednica kroz povijest
na dubrovačkom području te njihovom karitativnom djelovanju i kulinarstvu kroz razgovor je otkrio gost emisije povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

U posljednjoj, četvrtoj emisiji serijala, kuhala je predstavnica donatora Jasenska d.o.o. iz Neretve Ivana Granić, a gošća Marijana Vekarić, pedagoginja i psihoterapeutkinja, djelatnica.


Obiteljskog savjetovališta govorila je o psihološkom pristupu hrani stavljajući naglasak na važnost okupljanja oko obiteljskog stola i zajedničkog blagovanja.

Stalna voditeljica i koautorica emisija bila je Marija Đurović, a ekipu Libertas TV-a činili su redateljica i autorica emisije Ivana Škrabo i snimatelj Ivica Šabić. Kuharica ‘Slasno s Caritasom‘ sadrži recepte prikupljene od korisnika, volontera i donatora Caritasa Dubrovačke biskupije kao i redovnica koje djeluju u redovima autohtonih dubrovačkih redovničkih zajednica. Recepti sadrže veći dio namirnica koje korisnici biskupijskog Caritasa dobivaju u mjesečnim paketima pomoći. Radi se o drugom izdanju kuharice, koja je prvi put objavljena, s istim ciljem, za vrijeme projekta “Ruke dobrote II”.

“Ovo drugo izdanje kuharice ‘Slasno s Caritasom’ nastalo je kao produkt razgovora s korisnicima koji primaju pomoć u hrani. Naime, mnogi od njih naučili su koristiti određene namirnice samo na jedan ili dva načina. Zbirkom recepata htjeli smo proširiti njihovu ‘maštu’ u pripremanju obroka vodeći pritom računa o zadovoljavanju nutricionističkih zahtjeva kao i ekonomičnosti pojedinog obroka. Snimajući emisije, uz pomoć kuhara od kojih su neki profesionalni kuhari, a neki zaljubljenici u kuhanje i njihovom dostupnošću široj publici, željeli smo predstaviti recepte iz naše kuharice ‘Slasno s Caritasom’”, objasnila je  urednica kuharice i voditeljica emisija Đurović.

U kuharici su također zastupljeni recepti donatora Dukat d.o.o. te Metro, a za kraj je ispričana priča iz samostanske kuhinje blaženog Jakova Zadranina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja