Budi dio naše mreže

Nakon što je voditelj Poljoprivredne zadruge „Podrumi Banjolučke biskupije“ vlč. Ilija Kelić uputio apel za pomoć i pozvao na hitnu radnu akciju radi spašavanja vinograda Banjolučke biskupije, Agroklub je objavio da je odaziv bio slab.

/ im

Među onima koji su se odazvali i došli pomoći bili su i članovi Udruge vinogradara „Naš trs Tomislavgrad“. „Nadamo se da smo našom akcijom bar malo pomogli nakon srdačne dobrodošlice i upoznavanja s don Ilijom i problemima s kojim se susreće u nedostatku radne snage i sredstava za spas vinograda“, napisali su na Facebook stranici Udruge.

„Krenuli smo u akciju i zahvaljujemo članovima udruge koji su došli a i onima koji nisu mogli doći, a dali su novčani prilog kao i gospodinu Tomi Iviću (harmonikašu) iz Kupresa kao i mesnoj Idustriji Šišović koji su dali prilog u svojim proizvodima“, dodaje se u objavi.

„Kako apel za pomoć u spašavanju ovog vinograda nije naišao na veliki odaziv, zadruga će morati angažirati dio lokalnog stanovništva koje mora platiti i istovremeno osigurati hranu za one koji su stigli kao dobrovoljci te pokriti troškove zaštite vinograda“, piše agroklub.ba.

Računi za uplate

Za one koji žele pomoći u plaćanju troškova, koji se gomilaju, objavljeni su računi za uplate iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske:

Račun u Bosni i Hercegovini
Primatelj: Banjolučka biskupija, Kralja Petra I., 80, Banja Luka
Svrha: Pomoć za obnovu vinograda
IBAN: BA391549995000247427
SWIFT: UPBKBA22

Račun u Hrvatskoj
Primatelj: Banjolučka biskupija, Kralja Petra I., 80, Banja Luka
Svrha: Pomoć za obnovu vinograda
IBAN: HR2723400091170017041
SWIFT: PBZGHR2X

Svi zainteresirani koji žele pomoći mogu se prijaviti i sve potrebne informacije dobiti na broj telefona +387 65 806 090, Facebook stranici Biskupijski Podrumi ili Instagram profilu biskupijski podrumi.

Inače, župna crkva i vinograd u Mahovljanima nalaze se na brežuljku iznad aerodroma kod Laktaša, oko 25 kilometara od Banje Luke. Na posjedu oko crkve planira se u okviru projekta Međunarodnog centra za mlade Ivan Merz, izgraditi 40-ak šestokrevetnih drvenih kućica s drugim potrebnim sadržajima po uzoru na francuski Taizé.

„Blizina autoceste, hrvatske granice i neposredna blizina aerodroma su najbolja potvrda da je ovo ispravan projekt koji može zaživjeti i biti najveće duhovno mjesto za mlade u regiji. Kao poljoprivredna zadruga pokrenut ćemo oživljavanje mnogih proizvoda naše trapističke opatije Marija Zvijezda te time osigurati i učešće mladima u edukaciji tradicionalne benediktinske proizvodnje“, naveo je vlč. Kelić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja